Підсанкційна Росія ввезла чипів на 4 млрд доларів — розслідування (ВІДЕО)

Ілюстративний колаж: myc.news

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія ввезла чипів на 4 млрд дол. За інформацією видання The New York Times, значну частину їх відправили через мережу компаній у Гонконгу. Перекрити РФ можливість обходити санкції закликав голову Спеціальної адміністрації Гонконгу Джона Лі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Росія постійно шукає можливості обійти обмеження, тому й санкційна політика Заходу має посилюватись, упевнена міністерка фінансів США Джанет Єллен, повідомляє FREEДОМ.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже пів тисячі компаній із 57 країн світу потрапили під вторинні санкції США через зв’язки з Росією, як підрахували у російських ЗМІ. Ці фірми допомагали Москві обходити обмеження та отримувати підсанкційні товари, щоб використовувати їх для виробництва зброї.

“Найбільше компаній, які потрапили під вторинні санкції, представляють Китай, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччину, Кіпр та Швейцарію. Водночас таких юросіб не дуже багато серед країн колишнього СРСР. Наприклад, у Киргизстані під рестрикції потрапили 10 компаній, у Молдові — вісім, у Білорусі — сім, у Казахстані — чотири, у Вірменії — три, в Азербайджані — дві, у Грузії та Таджикистані — лише по одній”, — пише Deutsche Welle.

Відсутність технологій має призвести до занепаду російської економіки, вважають експерти.

“Росія — це країна, яка не має технологій, тому що імпорт технологій заборонено. Це країна, яка не отримує доступу до сучасних наукових технічних конструкторських розробок, що теж негативно позначиться не тільки у короткій, а й у середній і довгостроковій перспективі. І, зрештою, економіка йде до абсолютного занепаду”, — коментує економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

Головним постачальником заборонених мікросхем до Росії є Китай, а, точніше, Гонконг. З серпня по грудень 2023 року понад 200 місцевих фірм поставили російським клієнтам чипів на 750 млн дол., пише Reuters. Загалом, за підрахунками The New York Times, з початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну Москва закупила мікросхем на 4 млрд доларів.

Вашингтон вважає Гонконг та Пекін ключовими вузлами постачання до Росії матеріалів для військово-промислового комплексу. Втім, у Міністерстві торгівлі США повідомили: обсяг постачання чипів з Китаю до Росії у 2024 році скоротився на 19%.

“Ми продовжуємо припиняти ухилення від російських санкцій, зміцнюємо та розширюємо наші можливості щодо боротьби з іноземними фінансовими установами та всіма, хто підтримує військову машину Росії”, — заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Китай постачає Росії як деталі, які необхідні випуску боєприпасів, ракет, танків і літаків, так і устаткування. В останньому кварталі 2023-го РФ імпортувала з Китаю 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися для виробництва балістичних ракет. Завдяки зокрема й таким постачанням Росія змогла перевести економіку на воєнні рейки. Ось тільки зосереджуючись на ВПК, Кремль втрачає контроль за економікою, стверджують експерти.

“Який сенс, коли в тебе зростає виробництво гармат, снарядів? Який сенс, що ти виробляєш вдвічі більше танків? Що від цього простому населенню? Коли радянський громадянин відкривав свій холодильник, він точно не відчував захоплення від того, що “могутня і прекрасна” займалася виробництвом військової техніки. Тому й у Росії ці проблеми наростають”, — констатує економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

Головною проблемою російської економіки стали складнощі з банківськими платежами. Через нові обмеження США банки в країнах, які ще торгують із Росією, затримують або зривають платежі. Наприклад, угоди з Китаєм проводять через посередників у третіх країнах. А у такій схемі валюта, тобто юані, до Росії не потрапляє.

Проблема у взаєморозрахунках із Китаєм — найгостріша. Але такого ж характеру проблеми виникають у Росії з турецькими та індійськими компаніями. У країнах Центральної Азії частка відмов у платежах збільшилася до 30%, а термін проведення транзакцій зріс до двох тижнів.

Читайте також: Без Китаю російський ВПК був би наполовину менш ефективним: ціну відмови Пекіна від підтримки Москви назвав Блант

Нагадаємо, Європейський Союз вважає війну Росії проти України екзистенційною загрозою для Європи та стурбований тим, що Китай експортує до РФ велику кількість товарів подвійного призначення, підтримуючи її військово-промисловий комплекс. Як наголосив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, підтримка КНР агресії Російської Федерації проти України негативно впливає на відносини між Брюсселем та Пекіном. На зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї на полях форуму АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії) Боррель закликав Китай сприяти припиненню війни.

Прямий ефір