Присутність росіян на Олімпіаді має блюзнірський вигляд, — Подоляк

Бойкот російського спорту. Фото: gettyimages.com

Присутність російських і білоруських спортсменів на Олімпіаді, навіть під нейтральним прапором, неприпустима, тому що сьогодні спорт — це теж політика. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“140 спортсменів з України, основний склад нашої олімпійської збірної. Переважна їхня більшість готувалася до Олімпіади в неналежних умовах, тому що Росія завдавала ударів, зокрема і по об’єктах спортивної інфраструктури — басейни, зали, стадіони тощо. Усе це зруйновано. Є багато прикладів, коли наші спортсмени тренувалися у зруйнованих залах”, — сказав він.

Подоляк нагадав, що 487 спортсменів України загинули під час повномасштабної війни, багато з яких є чемпіонами Європи, чемпіонами світу, призерами чемпіонатів різного рівня.

“Вони були вбиті Російською Федерацією”, — констатував він.

І присутність російських і білоруських спортсменів на Олімпіаді в Парижі спростовує тезу, яка лежить в основі Олімпійської хартії, що спорт поза політикою. Спорт не може бути поза політикою, коли Росія веде війну проти України.

“Це нонсенс, коли кажуть: спорт поза політикою. Спорт — це презентація національного. Спорт — це презентація суті держави, спортсменами якої є ті чи інші суб’єкти. І якщо у вас на Олімпіаду приїжджають суб’єкти, які презентують державу, яка веде геноцидну війну, це значить, і є політика промоції цієї геноцидної війни. І так само країна, спортсмени якої готувалися в неналежних умовах, показує, що оборона, захист своїх дітей, своїх громадян — це перший обов’язок усіх. І, відповідно, потрібно зробити все, щоб можна було захищатися. А для цього Росія має програти”, — наголосив Подоляк.

Тому присутність росіян на змаганнях у Парижі виглядає блюзнірською.

“І я б хотів, щоб світова спільнота перестала грати в цю гру двоїстості, коли одночасно толерантно ставиться до абсолютно безумовного зла під назвою Російська Федерація, а з іншого боку підтримує Україну. Потрібно або — або. Потрібно остаточно поставити хрест на існуванні нинішньої версії Російської Федерації”, — заявив радник голови ОПУ.

І наявність нейтрального прапора на Олімпіаді не прибирає політичну складову спорту.

“Немає ніяких спортсменів під нейтральним прапором. Немає ніякого нейтрального прапора. Буде спортсмен у білій формі, але це все одно громадянин Росії. Мало того, що ти громадянин Росії, ти ще часто є офіцером російської армії, тому що основні олімпійські резерви РФ черпає через армійські спортивні клуби або через секцію “Динамо”, а це Міністерство внутрішніх справ. Тому безглуздо виглядає, коли ви називаєте спортсмена Росії нейтральним спортсменом”, — зазначив Подоляк.

Крім того, присутність російських спортсменів на Олімпіаді — це ще й сигнал країнам, які займають нейтральну позицію у війні РФ проти України.

“Це їм сигнал, що дивіться: європейські компанії працюють на ринку Росії, а російські спортсмени беруть участь у заходах під нейтральним прапором, Росія головує в Раді безпеки ООН, Росія активно використовує МАГАТЕ. Як це мають сприймати нейтральні країни? Так, незрозуміла війна, щось там вони не поділили тощо, але Росія — рукопожатна країна, з нею ведуть справи, так, трошки обмеження накладено. І за такої ситуації неможливо забезпечити дипломатичний тиск на Росію, реальну дипломатичну ізоляцію. Тому що якби нейтральні країни розуміли, що Росія — це країна-ізгой, що за таку поведінку негайно слідують жорсткі покарання, тоді б нейтральні країни глибше були б занурені у природу цієї війни та розуміли, що цю війну потрібно справедливо фіналізувати”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Без росіян: як відбулося відкриття Олімпіади-2024 — нові кадри церемонії (ФОТО, ВІДЕО)

Нагадаємо, ХХХІІІ літні Олімпійські ігри триватимуть у Франції 16 днів — з 26 липня по 11 серпня. 10 714 спортсменів розіграють 329 комплектів медалей (загалом 987 медалей — золотих, срібних і бронзових). Україну представляють 140 українських атлетів, які боротимуться за медалі у 23 видах спорту.

До Олімпіади також допущено 15 російських і 16 білоруських спортсменів, які виступатимуть у нейтральному статусі (без демонстрації гімну, прапорів та іншої національної символіки). Однак, за даними правозахисників, із цього числа 10 російських і 7 білоруських спортсменів порушили правила Міжнародного олімпійського комітету про нейтралітет — мають зв’язки з військовими, службами національної безпеки РФ або підтримують війну Росії проти України.

У самій РФ вперше з 1984 року Олімпіаду не транслюватимуть по телебаченню.

Читайте також: Допуск спортсменів із РФ на Олімпіаду — це порушення моральних норм, — Олещук

Прямий ефір