Підвищений стимул ВПК РФ провокує стагнацію цивільних галузей економіки, — Пендзин

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

Російська економіка перегрівається внаслідок підвищеного розвитку тільки одного сектора — військово-промислового комплексу (ВПК). У зв’язку з цим інші галузі економіки стагнують. Про це сьогодні, 27 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Внаслідок дуже великих державних вкладень створюється потужний споживчий стимул у певного сектора економіки. Мається на увазі військово-промисловий комплекс, який створює підвищений попит на ресурси, робочу силу для того, щоб виконувати контракти, за якими відбулося фінансування коштом держави. Цей підвищений попит призводить до того, що йде дуже серйозне зростання цін на ресурси й на робочу силу. Таким чином, без істотної зміни на ринку ресурсів і робочої сили йде різке підвищення цін на ці сегменти. І це підвищення цін призводить до того, що створюється відтік робочої сили із секторів економіки, які є не військовими, і зростає ціна на ресурс, тому що кількість ресурсів завжди обмежена. Йдеться про метал, енергію, компоненти”, — пояснив він.

Росія рухається за прикладом Радянського Союзу і подібно до нього розвиває економіку. Цілком можливо, що така модель призведе до того, що цивільні галузі деградуватимуть і почнеться дефіцит товарів.

“Коли відбувається різке підвищення цін на внутрішньому ресурсі, тобто нагрівається економіка дуже сильно, створюється ситуація, за якої цивільні галузі починають активно стагнувати. Різко зменшується зайнятість, обсяг виробництва. Це радянська модель економіки”, — резюмував експерт.

Читайте також: Росстат зафіксував різке уповільнення промислового виробництва: темпи впали майже втричі

Прямий ефір