Росія є головним ворогом порядку в Європі, — Олещук

Петро Олещук. Скріншот: uatv.ua

Росія влаштовує диверсії та здійснює кібератаки в багатьох країнах Європи з метою дестабілізації суспільства, шантажу та залякування. Росіяни зацікавлені зірвати постачання зброї західних партнерів в Україну. В разі відсутності симетричної відповіді країн Заходу, диверсії з боку Росії лише посилюватимуться. Про це сьогодні, 27 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

“Це комплексне завдання — пропагандистський вплив, спроби впливу на суспільство, щоб накопичувалися депресивні настрої, які потім можна було б використовувати для політичного впливу на керівництво країни”, — сказав він.

Політолог зазначив, що країни НАТО намагаються не перетинати “червоних ліній” стосовно Росії.

“Країни НАТО демонструють, що не є стороною війни в Україні й сильно бояться якимось чином показати якийсь натяк на участь у цій війні. Наприклад, відмовляються збивати ракети, які залітають у простір безпосередньо країн НАТО. Росії всі заперечення байдужі. І вона розглядає ситуацію з позиції того, що вона перебуває у стані війни з НАТО. Пасивність НАТО Росія сприймає як мандат на здійснення будь-яких інших агресивних дій”, — розповів він.

26 липня за кілька годин до церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі паралізувало мережу високошвидкісних залізниць унаслідок масштабної атаки. Подібні події спрямовані на дестабілізацію ситуації всередині країн Європи й нагнітання істерії в суспільстві.

“Питання не в зриві Олімпіади. Питання в тому, щоб дестабілізувати ситуацію, нагнітати істеричні настрої. Росія є головним ворогом порядку в Європі. Сподіваюся, європейці це розуміють”, — зауважив політолог.

Росія хоче перешкодити постачанню зброї в Україну. Якщо західні партнери України не вживатимуть заходів протидії атакам РФ, вони лише посилюватимуться, упевнений Олещук.

“Росіяни найбільше зацікавлені у протидії постачання зброї Україні. Тому їх насамперед цікавить залізнична і морська інфраструктури, авіація. Не варто забувати, що росіяни мають багатий досвід тероризму — здійснення масових терактів з метою залякування населення і відповідного морального, психологічного тиску на громадян. Якщо не буде адекватних відповідей, то арсенал відповідних дій з боку росіян тільки наростатиме”, — резюмував він.

Читайте також: У Франції влаштували диверсії на залізницях — що відомо

Прямий ефір