Допуск спортсменів із РФ на Олімпіаду — це порушення моральних норм, — Олещук

Петро Олещук. Фото: uatv.ua

31 спортсмен із Росії та Білорусі вийде на змагання під час Олімпійських ігор у Парижі. Третина з них, за даними міжнародних експертів із правозахисної організації Global Rights Compliance, порушили “Принципи участі” Міжнародного олімпійського комітету (МОК) з огляду на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Сам факт присутності спортсменів із РФ на Олімпіаді порушує моральні норми. Про це сьогодні, 27 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

“Це недозволенно. Це порушення відповідних моральних норм. Це потурання російському режиму і його діям терористичного характеру. Ми пам’ятаємо всі терористичні дії Росії проти громадян України, руйнування спортивних об’єктів, лікарень. Скільки зруйнованих стадіонів, убито спортсменів”, — сказав він.

Велика частина російських спортсменів так чи інакше пов’язана із силовими та військовими структурами РФ, зазначив експерт.

“Більшість російських спортсменів офіційно є або військовослужбовцями Росгвардії, або Міністерства оборони РФ, отримують там звання, гроші, премії, тобто фактично є учасниками терористичних організацій, які займаються терактами на території України”, — пояснив він.

У деяких спортивних асоціаціях досі діє потужне російське лобі, впевнений політолог.

“Деякі спортивні асоціації принципово ухвалили рішення не допускати росіян, і вони це рішення підтримують. Інші організації намагаються якимось чином росіян підтягнути. Десь просто дуже потужний лобізм росіян”, — зазначив він.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК), поряд з іншими спортивними міжнародними організаціями, повинен розуміти ту катастрофічну шкоду, яку завдала Росія Україні за час повномасштабного вторгнення, і діяти відповідно до міжнародного права і моральних норм.

“Наслідки цієї війни відбиватимуться на українському суспільстві й на спорті, зокрема. Скільки спортсменів через війну загинуть, скільки людей не зможуть надалі займатися спортом, скільки людей покинуть Україну. Війна — глобальна катастрофа для українського спорту. Рішення міжнародних олімпійських чиновників показують, що про чиїсь права турбуються, а про чиїсь — ні”, — резюмував Олещук.

Читайте також: Правозахисники закликають МОК усунути російських та білоруських спортсменів від участі в Олімпіаді-2024

Прямий ефір