Причини затримки виділення Україні кредиту в 50 млрд доларів озвучив Ус

G7. Фото: gettyimages.com

Україна закликала країни “Великої сімки” (G7) прискорити технічне рішення щодо виділення кредиту в сумі 50 млрд доларів, забезпеченого замороженими російськими активами. Але через різні причини таке рішення можна очікувати ближче до кінця року. Таку думку сьогодні, 27 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Він звернув увагу, що в червні відбулися вибори до Європарламенту, і зараз триває процес формування нового складу Єврокомісії, який триватиме до осені. У США в активну фазу переходить виборча кампанія.

“Тобто думки європейських і американських політиків зараз насамперед концентруються на виборах, і це може вплинути на затримку ухвалення рішення щодо виділення кредиту Україні. Але це не означає, що рішення не буде. Це питання неодноразово обговорювалося. Спроби знайти якийсь нейтральний варіант [з юридичного і технічного погляду] заберуть деякий час. Але зрештою гроші буде передано Україні”, — упевнений Ус.

При цьому він не впевнений, що рішення про виділення кредиту буде ухвалено до жовтня, як розраховують деякі експерти. На думку Уса, реалістичніше говорити про грудень.

“Не впевнений, що до жовтня ухвалять рішення. Але до кінця року рішення буде, у грудні”, — припустив він.

Читайте також: Активи РФ на Заході будуть заморожені на багато років — пояснення експерта

Нагадаємо, 13 червня лідери G7 ухвалили рішення про виділення Україні 50 млрд доларів коштом заморожених російських активів. Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні вважає, що країни “Великої сімки” можуть укласти рамкову угоду про надання цього кредиту до жовтня.

Прямий ефір