Боррель закликав Китай вплинути на Кремль, щоб зупинити війну

Жозеп Боррель. Фото: gettyimages.com

Європейський Союз вважає війну Росії проти України екзистенційною загрозою для Європи та стурбований тим, що Китай експортує до РФ велику кількість товарів подвійного призначення, підтримуючи її військово-промисловий комплекс. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель напередодні на зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї на полях форуму АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії) у В’єнтьяні (Лаос), передає FREEДОМ.

Боррель наголосив, що підтримка КНР агресії Російської Федерації проти України негативно впливає на відносини між Брюсселем та Пекіном. І закликав Китай сприяти припиненню війни.

“Верховний представник попросив Китай використати свій вплив на Росію, щоб сприяти припиненню війни. Він попросив Китай підтримати мирний процес в Україні та вважає, що спільна заява з Бразилією від травня 2024 року (Китай та Бразилія тоді презентували “мирний план глобального Півдня” для України та РФ, — ред.) не йде у цьому напрямі”, — йдеться у повідомленні Європейської служби зовнішніх справ.

Читайте також: Китай через війну Росії проти України не може реалізовувати свої інтереси в Європі, — Рейтерович

Нагадаємо, на думку доктора економічних наук, професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка, генерального директора групи компаній Advanter Group Андрія Длігача, Китай не спроможний посилити російську економіку.

Прямий ефір