Кремль шукатиме дзеркальну відповідь на передачу для потреб України доходів із заморожених активів РФ — думка

Кремль. Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Реакція Кремля на передачу Україні першого траншу (1,5 млрд євро) із доходів від заморожених активів РФ навряд чи буде жорсткою. Ще не всі міжнародні правила зруйновані, тому відповідь лежатиме в економічній площині. Таку думку висловив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов в ефірі FREEДОМ.

“На таке економічне рішення Кремль обіцяв дати дзеркальну відповідь, тобто також конфіскувати щось, заарештувати, забрати. Тому напередодні цього рішення багато західних компаній або продавали, нехай навіть зі збитком, свої активи в Російській Федерації, або просто згортали виробництво. На це місце в цій ніші заходили зазвичай китайські компанії, виробники інших країн. Але, звісно, не все було вивезено. Але, з іншого боку, тепер російський уряд має вигадати також якісь непрямі хитрі способи, як працювати з цими активами. Якби це була пряма конфіскація [активів РФ] у країнах Заходу, то також заарештувати, ввести деякі санкції. А зараз відповідь має бути дзеркальною. Звичайно, її шукатимуть, але наразі на ці відсотки навряд чи будуть жорсткі відповіді”, — вважає гість ефіру.

Водночас він очікує на значно серйознішу реакцію Кремля, коли почне реалізуватися рішення “Великої сімки” (G7) про кредит для України на 50 млрд дол. під погашення з доходів від заморожених російських активів.

“Перед рішенням про випуск боргових зобов’язань на 50 млрд дол., що означатиме, що активи заморожені надовго, або перед рішенням про безстрокові фінансові санкції проти РФ та Центробанку [РФ], звісно, будуть погрози щось заарештувати, конфіскувати, відібрати — власність і західних компаній, і західних урядів на території РФ”, — припускає Ігор Попов.

Читайте також: Активи РФ на Заході будуть заморожені на багато років — пояснення експерта

Як повідомлялося, перший транш у сумі 1,5 млрд євро, отриманий із відсотків від іммобілізованих російських активів, на забезпечення України озброєнням переказав Європейський Союз.

Читайте також: Заморожені російські активи допоможуть Україні впоратися з дефіцитом бюджету 2025 року, — Фурса

Прямий ефір