Демонстрація лояльності до Кремля і зачистка перед виборами: у Грузії допитують добровольців, які захищали Україну від РФ (ВІДЕО)

Прапор Грузії. Фото: hromadske.radio

Служба державної безпеки Грузії викликає на допити грузинських добровольців, які воювали в Україні проти російської армії. За інформацією грузинської телекомпанії “Формула”, викликали приблизно 10 осіб. Саму справу засекретили. Ні адвокати, ні допитані розкривати деталі не мають права, повідомляє FREEДОМ.

У Тбіліському міському суді допитали Лашу Чигладзе — активіста “Антиокупаційного руху”. У Службі держбезпеки Грузії повідомили, що розслідують справу про змову з метою повалення влади й підготовку тероризму, а ветеранів викликають як свідків. Саму справу засекретили, і ні Чигладзе, ні його адвокат розповідати подробиці не мають права. Допитали в суді й Костянтина Джгамаю — ще одного грузинського добровольця, який воював в Україні. Про виклик на допит повідомив і Надім Хмаладзе. Адвокат одного з допитаних розповів, що слідчих цікавила нібито підготовки теракту проти засновника партії “Грузинська мрія” Бідзіни Іванішвілі.

Влада Грузії виконує замовлення Кремля, впевнений командир “Грузинського легіону” Мамука Мамулашвілі. Слідчий комітет Росії заочно притягнув до кримінальної відповідальності десятки грузинських добровольців. Тепер, упевнений Мамулашвілі, грузинські спецслужби допомагають російським колегам.

“Ми бачимо пріоритети грузинського уряду — наскільки він підтримує Росію, допомагає російській владі тиснути на нас, а також допомагає російській стороні перемогти у війні проти України”, — заявив Мамулашвілі.

До слова, самого Мамулашвілі Служба держбезпеки Грузії 2023 року назвала учасником групи осіб, які нібито планували влаштувати заворушення для повалення влади в Грузії. На пресконференції прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе заявив, що підготовка замаху на Бідзіну Іванішвілі та напади на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо і кандидата у президенти США Дональда Трампа нібито “мають спільний почерк”. Грузинська опозиція вважає процес і медійну кампанію навколо нього абсурдними.

“Абсурдні звинувачення і постійні нападки проти України, США, високопосадовців ЄС і Заходу — це саме те, що зумовило зміну політики Заходу щодо уряду Іванішвілі та запровадження санкцій проти нього і його оточення. У Конгресі ми почули, що саме через його антизахідну, антинаціональну, антидержавницьку політику розглядаються, зокрема, і фінансові санкції”, — сказала голова партії “Єдиний національний рух” Тіна Бокучава.

Експерти впевнені, що грузинська влада хоче домогтися двох цілей. Перша — продемонструвати лояльність Кремлю. І друга — зачистити електоральне поле перед парламентськими виборами. Для правлячої партії грузинські добровольці можуть становити серйозну загрозу, вважають експерти.

“Це люди, які готові, можуть швидко організуватися і дати відсіч кому завгодно. І з цього погляду, якщо “Грузинська мрія” готує певні махінації на виборах, якщо готова захищати свою владу всіма способами, то в разі масових акцій протесту очевидно, що люди, які пройшли війну РФ проти України, вони стануть ударною силою”, — пояснив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

У 2022 році представники правлячої партії “Грузинська мрія” заявили, що грузинських добровольців, які воюють в Україні проти Росії, потрібно позбавити громадянства.

Читайте також: Замороження процесу єврореінтеграції та перегляд відносин із НАТО: якими будуть наслідки ухвалення закону про “іноагентів” у Грузії

Прямий ефір