Заморожені російські активи допоможуть Україні впоратися з дефіцитом бюджету 2025 року, — Фурса

Сергій Фурса. Скріншот: uatv.ua

Україна може використати заморожені російські активи для фінансування дефіциту бюджету в 2025 році. Про це сьогодні, 26 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив фінансист Сергій Фурса.

“Є заморожені російські активи. За цей рік ми отримаємо від них 2,5 млрд. Надалі, що далі — тим більше: очікується, що вони генеруватимуть 5-6 млрд дол. за рік. Можна отримувати їх щорічно, а можна об’єднати в один пул майбутні грошові потоки, випустити спеціальні фінансові інструменти — і таким чином згенерувати за один раз 50 млрд, які підуть Україні”, — сказав він.

Фінансист зазначив, що у 2025 році Україна, ймовірно, зіткнеться з дефіцитом бюджету, який можна порівняти з дефіцитом 2024 року, який складе близько 37 млрд дол. Однак, можливо, дефіцит виявиться ще більше — до 40 млрд дол.

“Якось нам необхідно цей дефіцит бюджету перекривати. Ось, власне, завдяки політичному рішенню про ці 50 млрд дол. ми вже знаємо, що наступного року зможемо профінансувати цей дефіцит бюджету за рахунок заморожених російських активів. І ми маємо гарантію на 2025 рік, що макрофінансова стабільність у країні буде збережена. Сама ситуація в економіці виглядає як економічне диво, як для умов війни”, — резюмував фінансист Сергій Фурса.

Читайте також: Перший транш прибутку від росактивів піде на ППО та снаряди для України — подробиці (ВІДЕО)

Як повідомлялося, перший транш у сумі 1,5 млрд євро, отриманий із відсотків від іммобілізованих російських активів, на забезпечення України озброєнням сьогодні, 26 липня, переказує Європейський Союз.

Прямий ефір