Схема транспортування через Україну азербайджанського газу в країни ЄС невигідна для Азербайджану, — Рябцев

Ілюстративне фото: pixabay.com

Транспортування через Україну азербайджанського газу в країни Європейського Союзу невигідне для Азербайджану. Таку думку сьогодні, 26 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт у галузі енергетики Геннадій Рябцев.

“Я не уявляю собі, як може працювати така схема. Азербайджану значно зручніше, вигідніше транспортувати газ власного видобутку до Європейського Союзу через Туреччину. Розширення експортних можливостей, розширення пропускної спроможності трубопроводів TAP й TANAP є одним із тих завдань, яке найближчими роками буде реалізовано. У Азербайджану немає “зайвого” газу, щоб його через Російську Федерацію або якимось чином направляти до держав-членів Європейського Союзу. Йому цілком достатньо реалізації тих обсягів, які йдуть турецьким маршрутом”, — сказав він.

На думку експерта, маршрут через Російську Федерацію, а потім через Україну коштуватиме набагато дорожче, ніж маршрут транспортування азербайджанського газу через Туреччину. Рябцев переконаний, що маршрут через турецьку територію ніхто не збирається змінювати.

“Зараз дуже багато хто, у Європі зокрема, вкладає кошти в розширення пропускної спроможності тих інтерконекторів, які дають змогу розподіляти азербайджанський газ, який надходить на територію Європи з Туреччини. Не думаю, що хтось раптом вирішить забути про вкладені кошти й натомість цього буде використовувати дуже ризиковий маршрут транспортування, особливо з урахуванням можливих ударів Російської Федерації по газотранспортній інфраструктурі України після 1 січня 2025 року”, — сказав експерт.

Читайте також: У Азербайджану не вистачить ресурсів замінити Росію в постачанні газу до ЄС, — експерт

Раніше повідомлялося, що Азербайджан подвоїть постачання газу в Європу до 2027 року. Також Азербайджан веде переговори з Москвою про збереження транзиту російського газу в Європу через Україну, оскільки термін дії поточної угоди закінчується наприкінці цього року. За словами президента країни Ільхама Алієва, ЄС та Україна звернулися до Азербайджану з проханням допомогти в укладанні угоди.

Прямий ефір