Ситуація на лінії фронту ускладнюється: аналіз обстановки на різних напрямках провів Романенко

Ситуація в Донецькій області. Ілюстрація: deepstatemap.live

Росіяни мають просування в бік Куп’янська-Вузлового Харківської області, водночас на півночі регіону окупаційна армія РФ не досягає успіху. Є загроза для Сил оборони в напрямку Покровського та Торецька в Донецькій області, а на Херсонському плацдармі російські війська не мають жодних перспектив для просування. Про це сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал-лейтенант, засновник благодійного фонду “Закриємо небо України” Ігор Романенко.

На Харківському напрямку точаться бої у Вовчанську і Тихому, що на сході від Вовчанська, а також росіяни намагаються деблокувати агрегатний завод і перетнути річку Вовча.

“На Харків, Липці наші захисники проводили контратаки в районі Глибокого зі спробою охопити флангами, але противник завів резерви та призупинив такого роду дії. За Куп’янськ-Вузловий тривають бої, є просування у російських окупантів, вони не полишають плани захопити цей залізничний вузол”, — розповів Романенко.

На Донеччині тривають бої за Сіверськ. Часів Яр російські окупанти намагаються штурмувати з різних боків, але українські захисники тримають оборону.

“Є загроза щодо Торецька та Покровського, зокрема в районі селища Нью-Йорк. Наші захисники залучили резерви та стабілізували тут ситуацію, хоча й не повною мірою. На Курахівському напрямку противник, як і раніше, планує ведення бойових дій для просування, але вже на південь, для того, щоб активізувати бойові дії за Вугледар, який вони не можуть узяти понад рік. Намагаються і в лоб, і з захопленнями флангів, тому хочуть зайти тепер уже з іншого боку”, — повідомив генерал-лейтенант.

На Запорізькому напрямку російські окупанти зосередили до 90 тис. особового складу.

“Це Времівський виступ, Старомайорське, Урожайне, але вже на північ, оскільки ці населені пункти захоплені противником, а також Оріхівський напрямок — це на північ від Роботиного і Вербового. Противник тут має завдання — відновити втрачені позиції до 2023 року. Але, за великим рахунком, просунутися вперед і спробувати захопити Запоріжжя. Але до цього ще нібито далеко і це їм не під силу”, — зауважив він.

Генерал-лейтенант також розповів про ситуацію на Херсонському напрямку.

“Наші плацдарми залишаються на островах і виконують завдання зі знищення техніки, озброєння, живої сили, а також не дають змоги сформувати будь-які сили для того, щоб форсувати Дніпро і вести дії на правому березі в районі Херсона. Через те, що в противника тут немає жодних перспектив, особовий склад із цього напрямку перекидають під Часів Яр, що на Донеччині”, — каже Романенко.

Читайте також: На Курахівському та Тимчасовому плацдармах збільшилася кількість штурмів — карта війни за 25 липня (ВІДЕО)

Прямий ефір