Для Китаю вигідне падіння російської нафтопереробки й зростання санкцій проти РФ, — Жаліло

Прапори РФ і Китаю. Ілюстрація: gettyimages.com

Для Китаю вигідне падіння нафтопереробки в Росії та зростання антиросійських санкцій. Таку думку сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доктор економічних наук Ярослав Жаліло.

Він зазначив, що для Росії експорт нафти завжди був дуже потужним джерелом для фінансування національної економіки.

“У ситуації, коли експорт нафти завдяки санкціям різко ускладнився, знайти будь-які ринки збуту — це вже питання виживання для багатьох структур нафтового бізнесу. І це загалом питання надходження валютного ресурсу в країну. Тому навіть з урахуванням цього дисконту, навіть з урахуванням несприятливих умов, експорт до Китаю здійснюється. А Китаю зі свого боку, зрозуміло, це дуже вигідно, тому що країна розвивається, країна з дуже великими просторами, країна активно автомобілізується, тому попит на пальне там досить високий. Цей ресурс потрібен. Це один із прикладів того, як Китаю дуже вигідне таке падіння й погіршення нафтопереробки в Росії, зростання санкцій щодо Росії, що змушує Росію дедалі більше втягуватися в такі асиметричні економічні відносини з Китаєм. Тобто це живий приклад того, як поступово Росія дедалі більше набуває статусу такої собі колонії Китаю”, — сказав економіст.

Жаліло також прокоментував інформацію про те, що за 2,5 року Китай заощадив 18 млрд дол., купуючи нафту в Росії.

“Тут же важливо, щоб нафта реалізовувалася. А в умовах зменшення нафтопереробки, в умовах погіршення можливості експорту її стандартними шляхами, тим паче останнім часом посилилися також вимоги щодо танкерів, які під третім прапором перевозять російську нафту, то будь-які шляхи збуту цього ресурсу Росії в чомусь вигідні, вигідніші, ніж узагалі не продавати. Тому що ресурс країні, яка воює, потрібен. Ресурс для неї завжди був традиційно важливим. Продавати що-небудь більш цінне та більш високотехнологічне — для цього потрібна відповідна економіка, з якою тут проблеми”, — сказав він.

Читайте також: Китай керується лише економічними інтересами в зовнішньополітичних питаннях, — Чигадаєв

Нагадаємо, Росія більше не в десятці найбільших економік світу. На це, зокрема, вплинуло падіння рубля внаслідок запровадження санкцій. Після ухвалення Радою ЄС чотирнадцятого пакета обмежень, РФ стало складніше реалізовувати тіньові схеми їхнього обходу.

Прямий ефір