ЄС навряд чи піде на рішення про безстрокове заморожування російських активів, — економіст

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Рішення Європейського Союзу про збільшення періоду заморожування російських активів шляхом пролонгації є більш імовірним варіантом, ніж рішення про їхнє безстрокове заморожування. Таку думку сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доктор економічних наук Ярослав Жаліло.

“Важко судити, тому що це суто вже політичні процеси, які відбуваються всередині Європейського Союзу. І думаю, що набагато простіше переконати всі країни ЄС прийняти якесь тимчасове заморожування, ніж, скажімо, якесь радикальне одноразове рішення. На жаль, потрібно розуміти, що поки Євросоюз недостатньо єдиний у розумінні того, що нинішня Росія, нинішній російський режим приречений, і тут потрібно ухвалювати радикальні рішення. Тому я припускаю, тут більше буде на якийсь певний термін рішення”, — сказав він.

Економіст упевнений, що ця дискусія вже не зможе вплинути на раніше ухвалене рішення ЄС про надання Україні кредитів на суму 50 млрд доларів, забезпечених замороженими російськими активами.

“Раз рішення ухвалено, отже, відповідно, джерела фінансування формуватимуться, будуть вишукуватися. Тобто я не думаю, що дискусія, навіть якщо вона буде скільки-небудь тривалою, якимось чином вплине на надходження грошей. Тим більше нещодавно черговий транш ми отримали. Тому мені здається, що тут швидше все-таки політичні процеси всередині Європейського Союзу. Попри головування Угорщини, представники країн ЄС виступають за те, щоб ось ці ніби локальні політичні настрої не вплинули на загальну політику Євросоюзу, яка спрямована на всебічну підтримку України”, — вважає Жаліло.

Читайте також: Для України на нинішньому етапі війни дуже важливим є отримання доходів від заморожених активів РФ — розбір Бураковського

Раніше видання Financial Times повідомило, що Європейський Союз розглядає можливість безстрокового заморожування активів російського Центрального банку. Розглядається й другий варіант — продовжити термін дії санкцій з 6 місяців до 3 років.

Прямий ефір