Питання часу чи геополітики: за яких умов Україна зможе бити західною зброєю вглиб РФ

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Можливості Росії завдавати масованих ударів по Україні істотно скоротяться, якщо Сили оборони отримають дозвіл бити далекобійною західною зброєю не тільки по прифронтових територіях держави-агресора. На цьому Київ наполягає чи не після отримання перших далекобійних ракет від західних партнерів.

Ситуація розвивається на користь України — США та партнери поступово дають їй те, що вона запитує як для ефективної оборони, так і для контрнаступу. Однак терміни занадто затягнуті, зазначають експерти.

Побоювання таких країн як Німеччина, США, Велика Британія, Франція поки що беруть гору. Їхній головний аргумент — не допустити ескалації та розширити карту бойових дій, тим більше із застосуванням ядерної зброї Москвою.

Майбутнє мінливе, кажуть західні політики

Після того, як Росія спробувала наступати на Харківську і Сумську області, США розширили сферу застосування своїх озброєнь на території Росії. Білий дім дав Україні можливість використовувати американську зброю для ударів по будь-яких прикордонних регіонах, звідки виходить загроза для українських територій.

Українське військове командування зі свого боку просить США зняти обмеження на використання далекобійних ракет ATACMS для ударів по російських військових об’єктах.

Вашингтон поки що не знає, чи існують обставини, за яких США дозволили б Україні завдавати ударів углиб Росії своєю зброєю, сказав радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван на Аспенському форумі.

“Зараз позиція Байдена полягає в тому, що обставини змінюються. Тому він дозволив Україні завдавати ударів американською зброєю по території РФ поблизу кордону, коли Росія почала наступ у Харківській області. Політика Білого дому щодо дальніх ударів поки що залишається незмінною. Але зі зміною війни змінюється наша підтримка, розвиваються можливості, які ми надаємо, і змінюються параметри, які встановлюємо. Тому я не можу дати однозначну відповідь на це питання щодо майбутнього”, — сказав Джейк Салліван.

На зустрічах із партнерами президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що кількість руйнівних ударів по містах можна було б значно зменшити, якби ЗСУ могли знищувати російську авіацію та пускові установки ще на території Росії.

Під час візиту до Великої Британії Зеленський знову закликав Захід дозволити удари вглиб території РФ. У Міноборони Великої Британії не виключають, що підтримають прохання президента України про використання британських ракет для ударів по території Російської Федерації.

“Ми надаємо зброю Україні для захисту свого суверенітету. І це не заважає їм вражати цілі в Росії, але це повинні робити українці. Це має бути зроблено в рамках і межах міжнародного гуманітарного права”, — заявив міністр оборони Британії Джон Хілі.

Про можливість використовувати британські далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по військових цілях на території Росії на саміті НАТО у Вашингтоні 10 липня заявив і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер.

Німеччина ж поки що не хоче зняти обмеження на удари по Росії західною зброєю. Однак зустріч понад 40 глав європейських держав та урядів на саміті Європейської політичної спільноти Берлін назвав досить чітким зобов’язанням щодо агресивної війни Росії проти України.

“Як європейці, ми займаємо чітку позицію проти російського імперіалізму. Що може бути краще, ніж місце народження Вінстона Черчилля, щоб підкреслити нашу непохитну волю підтримувати Україну в боротьбі за її свободу, суверенітет і незалежність стільки, скільки це буде потрібно”, — заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на саміті Європейського політичної спільноти.

Коментарі експертів

Чи справді заборона на використання західної зброї по військових тилах РФ непорушна? Яку риторику потрібно використовувати Києву, щоб домогтися дозволу? Якщо такий дозвіл буде, куди потрібно насамперед бити Збройним силам України? На ці теми в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України;
  • Дмитро Снєгирьов, військово-політичний експерт;
  • В’ячеслав Потапенко, керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Іван Ступак, військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.).

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Вкрай важливо знищити стратегічну і тактичну авіацію РФ

— На жаль, глобальні еліти в останні десятиліття, особливо після розпаду Радянського Союзу, вважали, що вони житимуть уже в комфортних умовах, які не потребують ухвалення антикризових, жорстких рішень. Вони думали, що можна буде перекладати відповідальність на колективне рішення, на інші політичні покоління.

Не забуваймо ті міфологеми, якими була оповита Російська Федерація довгий час. Міфологеми створювали образ країни, з якою потрібно все-таки розмовляти, тому що це може призвести до якихось глобальних ескалацій тощо.

Росія об’ємно інвестувала гроші в корумпованість глобальних еліт. Вона вкладала величезні гроші в спотворення інформаційного простору, створюючи міфи, Росія вкладала великі гроші у свою культурну інтеграцію, створювала міфи про “велику російську літературу”, які визначає російський так званий дух і “русский мир”. Усе це, звісно, спотворило уявлення про реальну Росію.

Президент Володимир Зеленський постійно пояснює західним партнерам: немає половинчастих, компромісних рішень. Війна такої інтенсивності, війна такої ідеологічної заточеності зумовлена тим, що має програти той, хто розпочав акт агресії як такий. Інакше глобальний простір матиме зовсім інший вигляд. Тобто він не буде таким, до якого звикли ці ж представники еліт.

З юридичного погляду і в рамках стратегії війни вкрай важливо руйнувати військову інфраструктуру РФ, перш за все, ті ж авіаційні бази. Стратегічна і тактова авіація РФ — два компоненти, які мають бути знищені. Їх можна знищити надзвичайним насиченням України системами протиракетної оборони, але це буде постійний процес війни. Паралельно потрібно знищувати стратегічну авіацію і так далі.

Тому, звичайно, потрібно продовжувати це все пояснювати західним представникам.

ДМИТРО СНЄГИРЬОВ: Заборони США зараз обмежені президентськими перегонами в країні

— Дозвіл від США безпосередньо залежить від ситуації в самих Сполучених Штатах. Йдеться про початок президентських виборів. Відповідно, заяви нинішньої адміністрації свідчать про те, що Сполучені Штати не готові йти на конфронтацію війни з Російською Федерацією саме на момент проведення президентських виборів. Це стосується не лише заборони бити по території РФ з використанням оперативно-тактичних комплексів ATACMS, а й заборони на можливість базування F-16 на аеродромах НАТО, зокрема, в Польщі та Румунії.

Згадаймо третю заборону Сполучених Штатів, яка здивувала навіть європейських партнерів. Йшлося про заборону збивати російські аеробалістичні аеродинамічні цілі засобами ППО країни НАТО над територією України. Насамперед ішлося про засоби ППО в Польщі.

Так, є три заборони, які свідчать про те, що Сполучені Штати на момент проведення президентських виборів у своїй країні не готові до ескалації напруги з Російською Федерацією. І Кремль це прекрасно розуміє і користується моментом — тому така інтенсивність бойових дій безпосередньо на лінії бойового зіткнення.

З’явилася заява спікера Палати представників Конгресу США Майкла Джонсона, який заявив про те, що Трамп зможе зупинити війну, продемонструвавши силу. Не домовленістю.

Я не виключаю зміни не тільки риторики, а й тактики дій американської адміністрації на момент закінчення президентських виборів. І це може статися незалежно від того, хто буде переможцем. Заборона стосується певних часових рамок.

Можна вибудувати пріоритетність цілей. Йдеться насамперед про аеродром Міллерово в Ростовській області. Це військовий аеродром у Морозовську. І це аеродром Балтимор у Воронезькій області. Ці аеродроми використовуються військово-космічними силами РФ для завдавання ударів, насамперед по мирній інфраструктурі українських міст.

Ці цілі не тільки пріоритетні, а й законні. Тому в разі надання дозволу американської сторони бити по території Російської Федерації, насамперед ударів буде завдано по аеродромах базування.

В’ЯЧЕСЛАВ ПОТАПЕНКО: Логіка західних країн зрозуміла, але вона не виключає страждання українців

— Партнери України по “Рамштайн” не бачать для себе сенсу, щоб війна виходила за адміністративні, державні, міжнародно визнані кордони України. Тому вони категорично проти ударів по території РФ їхньою зброєю. А в таких умовах, коли Росія використовує обстріли для обстрілу ракетами і флот, і авіацію.

Аеродроми, з яких вони злітають, відомі, і за наявності відповідних технічних засобів, насамперед, ракет, дійсно можна було б буквально за два-три тижні знищити більшу частину авіації та інших носіїв ракет РФ, зокрема морського базування. Принаймні, це все дуже сильно спростило б ситуацію для мирного населення в Україні.

Однак є ризик ядерної загрози і посилення ескалації на інших фронтах цього глобального протистояння, зокрема і з Китайською Народною Республікою. Зокрема й Тайваню. Зокрема й ситуація, яка пов’язана з Ізраїлем, із Червоним морем, Близьким Сходом, у принципі. Ці ризики не дозволяють нашим партнерам, перш за все, Сполученим Штатам, які перебувають у глобальній парадигмі, давати Україні такі дозволи.

В Україні всі нові види озброєнь очікують як якусь панацею, як засіб для розв’язання всіх питань. Практика показує, що ані 155-міліметрові гаубиці, ані танки “Леопард”, ані будь-що інше, про що багато говорили, не призвели до глобальних змін. Тому я думаю, що надання кількох десятків літаків F-16 теж глобально нічого не змінить. Тим більше, що за своїми характеристиками це літаки останньої чверті ХХ століття. Вони — ровесники тієї техніки, яка використовувалася, і глобально, в кількості кількох десятків, нічого не змінить.

Було б по-іншому, якби Україна змогла справді організувати просторову систему, де кожен льотчик, кожен такий літак пов’язаний із розвідкою з космосу, з наземними станціями стеження тощо. Тобто ми говоримо про створення іншої реальності, іншого технологічного рівня на фронті. Наскільки я розумію, кілька десятків літаків цього не дадуть.

Однак ми дуже посилимо протиповітряну оборону, вона стане набагато мобільнішою. Тобто можна буде захищати і міста, і військові об’єкти, і певні ділянки фронту, можна буде збивати літаки фронтової авіації, зокрема на території противника.

Країни Заходу перейшли в стан нової холодної війни. А фронт гарячої війни знаходиться в Україні і за задумом сторін не повинен виходити за державні кордони країни 1991 року. А ми живемо в цій реальності. Тому переконати інших поміняти цю реальність дуже складно, тому що вона, загалом, вигідна всім учасникам цього процесу, окрім мирних громадян і військових України, які гинуть і страждають від цієї ситуації.

ІВАН СТУПАК: Є компромісні варіанти для ударів по РФ

— Зняття обмежень на використання західної зброї територією РФ дуже лякає Сполучені Штати Америки. З погляду США, все виглядає так: Україна отримує такий дозвіл, б’є по віддалених об’єктах Російської Федерації в глибині, в цей момент Москва загрожує великими стратегічними ракетами Сполучених Штатів Америки. Чи не Україні, а США. Зрозуміло, що це їм не подобається. Зрозуміло, що це дуже вводить у режим турбулентності.

Можливо, на мій погляд, необхідно було б не просто просити дозволу бити, куди Україна захоче. Ні, хай будуть певні заборони. Давайте почнемо з того, ми погоджуватимемо цілі з Білим домом, з Пентагоном. Перше: не буде жодних цивільних цілей, напівцивільних – будуть виключно військові цілі. Друге: давайте узгоджувати цілі за рівнем їхньої залучення у війну.

Тобто, якщо літаки Російської Федерації, які вже були ідентифіковані нашою розвідкою як літаки, які бомбили, наприклад, Харківську та Сумську області або інші регіони, якщо ідентифіковані пілоти, їх позивні, номери, то давайте знищувати ці літаки. Тобто не всі інші, а саме ті, що вже були помічені. І я думаю, така концепція від загального до конкретного допоможе конструктивніше вести діалог зі Сполученими Штатами.

Можуть бути вражені військові об’єкти РФ у Ростовській області. Брянськ, Бєлгород, Ростов, Краснодар… Почнемо зі штабів РФ — їх ​​багато. Штаб — це управління, зв’язок, взаємодія, координація, логістика. Потім — склади.

Після постачання Україні HIMARS з радіусом дії 70 кілометрів Росія змінила свою тактику — у 2022 році перестала створювати величезні склади. Тепер вони сконцентрувалися на менших, і вони вже не знаходяться біля залізничних колій. І, звісно, ​​треба знищувати пускові установки, мобільні станції радіоелектронної боротьби, місця, де ремонтують техніку.

Читайте також: “Цей крок змусить Росію шукати миру”: Зеленський на засіданні уряду Британії закликав зняти обмеження на удари по РФ

Прямий ефір