Орбан не передбачив реакцію ЄС на своє “миротворче турне” — думка

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

“Миротворчий вояж” прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана — це спроба “змісти карти і шахи зі столу і почати іншу гру” в умовах політичного тиску, що посилюється, на Будапешт. Угорський прем’єр загнав себе у ситуацію, з якої спробував вийти, створивши козир “миротворця”. Про це сьогодні, 24 липня, в ефірі FREEДОМ сказав політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Коли його візит до Москви розпочався, була цілком конкретна заява Європейського Союзу. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель також абсолютно конкретно заявив, що Віктор Орбан не представляє Європейського Союзу жодним чином. Наявною була спроба використати або навіть паразитувати традиційно на тимчасовому статусі піврічного головування [Угорщини] в Європейському Союзі. Цей момент однозначно Віктор Орбан враховував. Щобільше, за реакцією російської пропаганди та Китайської Народної Республіки було видно, що вони десь сприймають і виставляють усе саме таким чином”, — коментує гість ефіру.

Він зазначив: візит прем’єр-міністра Угорщини як глави держави, яка головує у Європейському Союзі, до Києва був абсолютно логічним. Далі ж Орбан повівся не як європейський і відповідальний політик, поїхавши до Москви без попередження і погодження позицій.

“Реакція Європейського Союзу на те, що робить Орбан стосовно євроінтеграції України, і взагалі до багатьох речей спільної європейської політики була такою, що йому потрібно було показати, що він розв’язує питання. З іншого боку, він, виходячи з цієї ситуації, в яку своєю ж політикою себе загнав — дипломатичний тиск, що постійно збільшується, тиск у Європейському Союзі, вирішив раптом змести карти і шахи зі столу і почати грати в іншу гру, щоб створити собі новий козир: я, мовляв, переговорник, я в іншій абсолютно якості”, — пояснює Левусь.

Реакція ЄС на дії Орбана, на думку гостя ефіру, виявилася передбачуваною. Проте угорський прем’єр чомусь її не прорахував.

“Я думаю, що після грудня [2023 року], коли Європейський Союз зумів зламати опір Орбана в питанні голосування за початок переговорів з Україною про вступ [до ЄС], Віктор Орбан зазнав поразки. Він міг виходити із зали ніби кави попити, це могло представлятися як завгодно, але об’єктивно це була поразка. І після цього всі інші кроки — звичний шантаж Європейського Союзу, який здійснюється вже багато років і пов’язаний не лише з Україною — стають дедалі більше, я не сказав би, небезпечними, але знерухомлюючими. І реакцію Європейського Союзу загалом можна було передбачити. Але очевидно, що політичний досвід Віктора Орбана, який звик до іншого — це перша поразка, яка була в нього — цю інтуїцію десь йому й обрізав”, — припустив Дмитро Левусь.

Читайте також: Євросоюз через дії Орбана вирішив поки що не проводити дипломатичні зустрічі високого рівня в Будапешті (ВІДЕО)

Нагадаємо, політолог Ігор Рейтерович вважає, що для угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана його “миротворче турне” може бути лебединою піснею. 

Прямий ефір