У російських окупантів є проблеми і з важкою технікою, і з артилерією, — Гетьман

Олексій Гетьман. Фото: Facebook/alexeyhetman

У російських окупантів почалися проблеми не тільки з важкою технікою, але й з артилерією. Про це сьогодні, 24 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик Олексій Гетьман.

“З технікою не дуже у них виходить, тому що у них негативний баланс. Ми знищуємо більше важкої техніки, ніж вони можуть поставити в стрій — це і завод, який може їх виробляти, і ремонтні майстерні. Вони виймають зі складів навіть техніку мало не Т-34, тобто досить старі танки. Але що означає негативний баланс? Вони можуть поставити в дію, виробляти й реконструювати десь 70-80 одиниць важкої техніки на місяць. За статистикою ми бачимо, скільки ми знищуємо — це близько 200, утричі більше, ніж вони можуть собі забезпечити. Тому тут баланс негативний”, — сказав він.

Що стосується залучення Росією живої сили на війну проти України, то військовий аналітик нагадав про кампанію з підписання контрактів та пропагандистську акцію “Приведи друга”, що триває у РФ.

“Таке сарафанне радіо, що, мовляв, там знайомий знайомого поїхав, нічого страшного, повоював трошки, але приїхав, привіз дружині шубу, гроші на машину, іпотеку заплатив. Ну, так от ніби прихована реклама йде. І багато хто підписує контракти. На сьогодні від 25 до 40 тис. на місяць людей добровільно йдуть на цю війну. Ну, там, за різними оцінками, їх фінансують неоднаково, залежно від регіону, звідки призиваються люди, йде різна оплата. Депресивні райони, десь у глибинці, там менше йдуть разові виплати, принаймні за підписання контракту ближче до центру, до Москви та Санкт-Петербурга оплата вища”, — розповів Гетьман.

Він зазначив, що в такий спосіб кількість російських військовослужбовців на лінії фронту збільшується, хоча армія РФ зазнає великих втрат — по тисячі та більше осіб на день. Через це військовий аналітик вважає, що не варто розраховувати, що у РФ буде нестача особового складу.

Водночас, за словами Гетьмана, у росіян починаються проблеми з артилерією.

“Вони витягли зі складів артилерійські системи, гармати, які були зняті з озброєння наприкінці 1940-х років, це 130-й калібр, і невідомо, скільки у них таких снарядів залишилося. Але такі снаряди є в Північній Кореї, і звідти начебто ці снаряди теж постачаються. Ми знищуємо достатню кількість російських артилерійських систем, ствольної артилерії, і в них ті, що зараз перебувають у строю… Ну, ті 13 мільйонів снарядів, які були випущені, у кожного ствола є ресурс. І там у більшої частини російських артилерійських систем, ствольної артилерії стволи вже вийшли за межі того ресурсу… Треба міняти стволи”, — сказав він.

Читайте також: Понад тисячу військових, 65 артилерійських систем та літак втратила армія РФ за добу

Нагадаємо, між Силами оборони України та російськими окупаційними військами за добу відбулося 152 бойових зіткнення. Покровський напрямок залишається найгарячішим на фронті. Минулої доби українські захисники відбили тут понад 40 атак російських загарбників.

Прямий ефір