Зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС проведуть у Брюсселі, а не в Будапешті — коментар Борреля

Жозеп Боррель. Фото: newsroom.consilium.europa.eu

У серпні неформальну зустріч глав міністерств закордонних справ країн Європейського Союзу вирішено провести не в головуючій країні — Угорщині, а в Бельгії — у Брюсселі. Таку заяву напередодні зробив верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, інформує FREEДОМ.

Це стало реакцією на позицію угорського прем’єра Віктора Орбана щодо України.

Зазначимо, зазвичай неформальні зустрічі проводяться в країні, яка головує в ЄС у порядку ротації. З 1 липня і протягом пів року — це Угорщина.

“Я зрозумів, що ми маємо послати сигнал, нехай навіть символічний, що якщо ти виступаєш проти базової політики Євросоюзу і відкидаєш політику Євросоюзу, називаючи його учасником війни, то в цього мають бути деякі наслідки. Формальні наслідки, символічні наслідки. Нічого особливого не станеться. Але я думаю, буде доречно продемонструвати це ставлення і закликати провести наступні неформальні зустрічі міністрів закордонних справ і оборони Ради ЄС у Брюсселі”, — заявив Жозеп Боррель.

Читайте також: Орбан перейшов “червоні лінії”: як можуть покарати Угорщину в ЄС, розповів експерт

Також очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель наголосив, що поведінка представників уряду Угорщини та їхні заяви щодо російського повномасштабного вторгнення в Україну є неприйнятними та не відповідають фактам.

Нагадаємо, зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу пропонували провести в Україні.

Прямий ефір