Нові умови безпеки: НАТО привело пів мільйона військових до підвищеної готовності (ВІДЕО)

Військовий НАТО. Фото: nato.int

США перекинули в Румунію два міжконтинентальні стратегічні бомбардувальники B-52, повідомили на сайті Військово-повітряних сил США в Європі. У Міністерстві оборони Росії заявили, що засікли американські літаки над акваторією Баренцового моря і підняли на перехоплення винищувачі МіГ-29 і МіГ-31. Рішення про перекидання американських бомбардувальників на базу в Румунію ухвалили для зміцнення східного флангу НАТО через зростаючу російську гібридну агресію. Як повідомила представниця Північноатлантичного альянсу Фара Дахлалла, Альянс тримає в підвищеній готовності пів мільйона військовослужбовців, повідомляє FREEДОМ.

У 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Альянс мав у своєму розпорядженні 20 тис. військовослужбовців у стані підвищеної готовності. Влітку 2023 року їхню кількість збільшили до 300 тис. За рік — до пів мільйона. Країни Північноатлантичного альянсу реалізували плани з підготовки до швидкого розгортання сотень тисяч військовослужбовців у найкоротші строки, повідомили у пресслужбі НАТО.

“З 2014 року НАТО зазнав найзначнішої трансформації нашої колективної оборони за останнє покоління. Ми ввели в дію найбільш всеосяжні плани оборони з часів холодної війни. І нині понад 500 тис. військовослужбовців перебувають у стані підвищеної готовності”, — сказала Дахлалла.

Деякі європейські країни — держави Балтії, Польща, Норвегія, Швеція, Фінляндія — ввели обов’язкову військову службу через зростаючу гібридну загрозу з боку Росії. Так, у Литві обов’язкову військову службу ввели з 1 січня 2024 року. Молоді чоловіки від 18 до 27 років мають відслужити в армії 12 місяців. Призов до армії в Норвегії є обов’язковим. У квітні 2024 року в Осло представили довгостроковий оборонний план. Уряд зобов’язався вдвічі збільшити бюджет на оборону. І поповнити Збройні сили Норвегії на більш ніж 20 тис. військовослужбовців і резервістів.

“Нам потрібна оборона, яка відповідатиме цілям у нових умовах безпеки”, — заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

У Швеції обов’язкову військову службу, і для чоловіків, і для жінок, вирішили відновити у 2017 році. У 2024 році там призвали близько 7 тис. осіб. У 2025 році їхня кількість зросте до 8 тис. Найбільша кількість резервістів серед усіх країн НАТО — у Фінляндії. При населенні в 5,5 млн осіб понад 900 тис. — резервісти. 280 тис. готові до негайного реагування в разі потреби.

“Якщо ви подивитеся на потенціал Фінляндії на суші, потенціал Швеції й в повітрі, і на морі, і потенціал Норвегії загалом, я не бачу, щоб Володимир Путін рухався в напрямку Балтійського моря. Що нам потрібно зробити зараз, і я дотримуюся слів генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, так це те, що чим більше ми підтримаємо Україну зараз, тим швидше ми зможемо закінчити війну”, — зазначив президент Фінляндії Александр Стубб.

21 липня над північною Фінляндією здійснили тренувальний політ американські бомбардувальники B-52. Про це повідомили на сайті Військово-повітряних сил США в Європі. За інформацією норвезької газети The Barents Observer, літаки наблизилися впритул до Кольського півострова. Саме там розміщені російські ракетні підводні човни. А також аеродром “Оленья”, з якого регулярно злітають російські стратегічні бомбардувальники для нанесення ракетних ударів по Україні.

“Ніхто не дасть Росії зайти ні на один метр території східного флангу НАТО, тому що вони побачили, як у Бучі (Київська обл.) Росія розбирається з цивільним населенням. Як вони знищують авіацією, тритонними корегованими авіаційними бомбами (КАБ) житлові дев’ятиповерхові будинки, як вони скидають бомби по цивільній інфраструктурі, по лікарні “Охматдит” і так далі. Що Росія посіяла, те вона й пожне. Це все — реакція. Відповідь на російські провокації, загострення ситуації, підняття ставок, дії”, — пояснив голова Всеукраїнської громадської організації “Україна в НАТО” Юрій Романюк.

Раніше голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що країни Альянсу підготовлені до потенційного прямого зіткнення з Росією. Він додав — у Москви є способи впливати в Арктиці, на заході Атлантичного океану, в Африці та Середземномор’ї. Тому зміцнювати оборону НАТО необхідно не тільки на східному фланзі.

Читайте також: Локальні провокації Росії в країнах НАТО цілком імовірні — деталі від Ягуна

Прямий ефір