Локальні провокації Росії в країнах НАТО цілком імовірні — деталі від Ягуна

Росія та НАТО. Колаж: Facebook

Найближчим часом російське військово-політичне керівництво, ймовірно, не вступить у прямий конфлікт із державами НАТО. Однак локальні провокації цілком можливі, наприклад, вторгнення на територію під виглядом проксі. Таку думку сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), експерт із національної безпеки Віктор Ягун.

“Якщо проаналізувати ситуацію з погляду економіки та можливостей, усі висновки вказують на те, що найближчим часом Росія точно не перейде кордон НАТО. Для чого? Щоб відкрити ще один фронт? Поки Росія, грубо кажучи, не “розв’яже питання” з Україною, який сенс вплутуватися в ще один конфлікт?” — сказав він.

У цьому контексті експерт із нацбезпеки зазначив, що російське керівництво здійснює низку дій, які суперечать здоровому глузду.

“Це і підписання договорів із Північною Кореєю, що фактично означає вступ у конфлікт із Південною Кореєю. Це і підтримка Китаю, що веде до ще одного конфлікту з Тайванем. Я вже не кажу про підтримку терористичних організацій, таких як ХАМАС і “Хезболла”, і конфлікт на Близькому Сході”, — пояснив Ягун.

За його словами, Кремль замість того, щоб зосередитися на одному конфлікті, прагне виступати глобальним гравцем і брати участь у безлічі конфліктів.

“Тому найближчим часом, мені здається, вони точно не підуть на прямий конфлікт із НАТО, але не виключаю локальні провокації. Наприклад, захоплення судна або вторгнення на якусь територію під виглядом проксі: якась бригада зайде в село в Естонії або Латвії — щоб показати, що вони можуть це зробити. Ясна річ, що їх виб’ють і переб’ють, але продемонструвати, що НАТО не встигне швидко відреагувати, — чому б і не спробувати?” — підсумував Іван Ягун.

Читайте також: Тандем Москви та Пхеньяна виходить за рамки — факти та реакції (ВІДЕО)

Нагадаємо, з 1 серпня Польща розпочинає нову операцію із забезпечення безпеки на кордоні з Білоруссю під назвою “Безпечне Підлясся“.

Прямий ефір