Китай не надаватиме Україні жодних гарантій безпеки, — Єфремов

Ілюстративне фото: ap.org

Китай не надаватиме Україні жодних гарантій безпеки, щоб не зіпсувати відносини з РФ. Таку думку сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доцент кафедри міжнародних відносин Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Експерт вважає, що Китай зацікавлений у такій комбінації з досягнення миру, за якої він виступив би головним її брокером, але водночас не ніс би жодних істотних зобов’язань.

“З погляду України, подібними істотними зобов’язаннями могли б бути якісь гарантії безпеки. Але практично абсолютно точно можна сказати, що Китай не погодиться надавати Україні жодних гарантій безпеки, оскільки це сильно зашкодить його відносинам із Російською Федерацією, яку очолює наразі Путін… Можливо, він може надати якусь дипломатичну підтримку процесу мирного врегулювання через якісь міжнародні майданчики, наприклад, Організацію Об’єднаних Націй, різноманітні голосування і Ради безпеки, і Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй — от якось так”, — сказав он.

На думку Єфремова, Китай домагатиметься того, щоб зберегти свою дипломатичну свободу, щоб мати такі ж самі відносини з РФ, які є й зараз.

Що стосується інструментів, які Китай може використати проти Росії, щоб підштовхнути її до зміни позиції, то, за словами експерта, їх уже можна спостерігати. 

“Це скорочення торговельних операцій, це, скажімо, врахування ризиків санкцій, особливо у фінансових транзакціях між фінансовими інститутами двох країн. Поки що зберігається офіційно дипломатична підтримка. І якщо російська сторона буде вперто або саботувати, або опортуністично підривати ці переговори, як Росія дуже часто робить, й що для неї цілком природний стиль поведінки, то Китай може ще більшим, істотним чином скоротити торгівлю”, — сказав він.

Єфремов звернув увагу на те, що між Китаєм і Росією зберігаються обмеження в переміщенні простих громадян: там немає безвізового режиму, хоча існують деякі винятки для групових поїздок.

“Але, наприклад, Китай надає безвіз кільком країнам Європи, а для Росії, свого так званого найближчого партнера, досі такої опції не надав. Це все свідчення, що насправді стосунки між Китаєм та Росією не такі прості й ними можна та потрібно користуватися. Тому візит нашого міністра закордонних справ до Китаю цілком доречний та має певний потенціал”, — сказав експерт.

Читайте також: Мирний план для України та участь у ньому Китаю — дипломат назвав головну тему візиту Кулеби до КНР

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідає Китай. Поїздка відбудеться 23-25 липня на запрошення його колеги, глави МЗС Китаю Ван І.

Прямий ефір