Позбавлення Угорщини статусу голови в Раді ЄС малоймовірне, але проблеми у неї будуть, — Рейтерович

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

Позбавлення Угорщини статусу голови в Раді Європейського Союзу малоймовірне, хоча Євросоюз негативно сприйняв “миротворче турне” угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Про це сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Ігор Рейтерович.

“Щодо радикальних якихось кроків. Це може бути позбавлення Угорщини ось цього статусу, який вона має на сьогоднішній день. Але я відразу скажу, що це малоймовірно. Європейський Союз навряд чи піде на таке погіршення відносин безпосередньо з Угорщиною. Тому, найімовірніше, все зведеться, по-перше, до офіційних заяв представників Європейського Союзу, що вояжі Орбана — це поїздки саме Орбана, тобто людини, яка максимум представляє Угорщину як прем’єр-міністр цієї країни, і жодного стосунку до позиції Європейського Союзу ці вояжі, відповідно, не мають. Ми такі заяви чули, вони були досить правильно виголошені, у правильний час”, — сказав Рейтерович.

Він переконаний, що і в РФ, і в Китаю є чітке розуміння, що Орбан займається захистом своїх власних інтересів, але жодною мірою не представляє позиції Європейського Союзу.

Політолог вважає, що Угорщина матиме певні проблеми з приводу свого верховенства в Раді Європейського Союзу.

“Навіть формальні якісь зустрічі на рівні міністрів закордонних справ або інших представників країн Європейського Союзу, найімовірніше, відбуватимуться зараз у такому форматі, що не всі країни там будуть присутні. Це, звичайно, такий досить відвертий сигнал у бік Угорщини, що ми не поділяємо вашу позицію, ми не поділяємо вашу заяву та вимагаємо припинити займатися тим, чим, власне кажучи, Угорщина зараз займається”, — сказав Рейтерович.

Він наголосив, що особисті ініціативи Орбана шкодять Угорщині, тому що на них відповідно реагує Європейський Союз.

“Щоб далеко не ходити, ситуація, яка складається, наприклад, зараз із нафтопроводом, і позиція Угорщини з цього приводу, вона не знайде такої підтримки, на яку Угорщина сподівається в контексті існування ЄС. Чому? Тому що інші європейські країни поставлять абсолютно спокійно запитання Угорщині: “А що, власне, по-перше, порушує Україна?”. Це раз. По-друге, Угорщина просто займає зараз позицію, яка відрізняється від інших країн Європейського Союзу, які мінімізували або повністю припинили будь-які економічні відносини з РФ. І ось у цьому контексті Орбан, можливо, для себе, я наголошую, для себе він тактично щось виграв, все-таки підвищив свою впізнаваність, з’явився на обкладинках якихось світових медіа. Але стратегічно, мені здається, він саме для своєї країни зробив тільки гірше. Чому? Тому що і раніше були сумніви в тому, що Угорщина — це надійний союзник саме в Європейському Союзі. Зараз ці сумніви тільки посилилися”, — сказав Рейтерович.

Читайте також: “Миротворче” турне Орбана: реакцію євродепутатів і позицію угорського політика оцінили експерти

Нагадаємо, раніше видання Politico повідомило, що Угорщина просить Європейський Союз вжити заходів проти України через введення часткової заборони на експорт російської нафти. У Будапешті стверджують, що цей крок ставить під загрозу його енергетичну безпеку.

Прямий ефір