Заяви представників Угорщини щодо російського вторгнення в Україну — неприйнятні, — Боррель

Жозеп Боррель. Фото: gettyimages.com

Поведінка представників уряду Угорщини та їхні заяви щодо російського повномасштабного вторгнення в Україну є неприйнятною і не відповідає фактам. Про це сьогодні, 22 липня, за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Брюсселі заявив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, інформує FREEДОМ.

Глава європейської дипломатії повідомив, що міністри обговорили й останній візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви, і заяви міністра закордонних справ Петера Сійярто про те, що Європейський Союз нібито підштовхує Україну до війни.

“Росія є агресором, який порушує Статут ООН, а Україна — жертвою, яка здійснює своє фундаментальне право на самооборону. Політика Євросоюзу не є провоєнною. Ми категорично відкидаємо це. Ми проаналізували заяви та дії прем’єр-міністра Угорщини та міністра закордонних справ Угорщини. Можу сказати, що за одним єдиним винятком усі держави-члени дуже критично поставилися до такої поведінки”, — наголосив Боррель.

За його словами, Путін є партією війни.

“Єдиний, хто виступає за війну, — це Путін, який закликає до поділу України як попередню умову для будь-яких переговорів і будь-якого припинення вогню. Він посилає нагадування щодня. У вигляді тисяч ракет, безпілотників і бомб, а також військових атак. Отже, якщо ви хочете поговорити про партію війни, то говоріть про Путіна. Не про Євросоюз. Путін тут є провоєнною партією, а ми хочемо миру. Ніхто не хоче миру більше, ніж самі українці”, — заявив глава дипломатії ЄС.

Жозеп Боррель також підкреслив, що єдиний мирний план, який розглядають у Брюсселі, — план президента України Володимира Зеленського.

Читайте такожДепутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС через “миротворчу місію” Орбана — що відомо (ВІДЕО)

Прямий ефір