Неформальну зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС Польща пропонувала провести в Україні замість Угорщини

Радослав Сікорський. Скріншот: uatv.ua

Польща пропонувала провести неформальну зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в Україні замість Угорщини, як це було заплановано раніше. Про це сьогодні, 22 липня, за підсумками засідання Ради Європейського Союзу із закордонних справ заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, повідомляє кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Я подав цю компромісну пропозицію про проведення Ради у закордонних справах в Україні, як ми це робили кілька років тому. І це було піддано голосуванню. Але Угорщина була проти”, — сказав він.

Сікорський нагадав, що Угорщина говорила в Пекіні, Москві або з Дональдом Трампом від імені ЄС.

“Ми поважаємо угорський народ. Ми поважаємо суверенітет Угорщини. Але є ще стаття 24 Союзного договору, яка говорить про те, що держави-члени зобов’язані підтримувати узгоджені позиції, а узгоджена позиція полягає в тому, що кордони України повинні повернутися до тих, які визнані на міжнародному рівні, а Росія є агресором, її не слід винагороджувати за агресію”, — наголосив міністр закордонних справ Польщі.

Раніше, 15 липня, представники Єврокомісії повідомили, що не відправлятимуть єврокомісарів на неофіційні зустрічі, організовані Угорським головуванням у Європейському Союзі.

Читайте також: “Фракція Путіна” в Європарламенті — кого об’єднує і як діє (ВІДЕО)

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав Україну, Росію, Китай і США в рамках своєї так званої “мирної місії”. Його зустріч із Володимиром Путіним викликала обурення серед представників Єврокомісії та низки країн-членів ЄС.

Після цього Європейський парламент схвалив резолюцію на підтримку України, в якій зокрема засудив неузгоджені зовнішньополітичні дії угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. У документі наголошується, що візит є кричущим порушенням договорів ЄС і загальної зовнішньої політики.

Прямий ефір