У Азербайджану не вистачить ресурсів замінити Росію в постачанні газу до ЄС, — експерт

Ілюстративне фото: epravda.com.ua

Україна та Європейський Союз звернулися до Азербайджану з пропозицією постачати природний газ до Європи через Україну після того, як наприкінці року закінчиться чинний контракт із Росією про транзит. Азербайджан не вистачить ресурсів, щоб експортувати до ЄС 100 млрд кубометрів газу, як це робила Росія. Його межа – 30 млрд кубометрів, а після 2028 року можна збільшити до 50 млрд кубометрів. Такою думкою сьогодні, 22 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився експерт у галузі енергетики Геннадій Рябцев.

“На жаль, в Азербайджану не вистачить ресурсів, щоб повністю замінити Росію. Тобто Азербайджан видобуває недостатньо газу для того, щоб експортувати його до Європейського Союзу. Наприклад, 100 млрд куб. м газу, як це робила РФ. На сьогодні Азербайджан може постачати до ЄС не більше 30 млрд куб. м газу. Можливо, у перспективі до 2028 року він вийде на 50 млрд куб. метрів. Але знову ж таки, все залежатиме не лише від бажання політиків, а й від успішності розробки відповідних родовищ, на яких може цього газу не опинитися у потрібних кількостях”, — констатував експерт.

Він також зазначив, що наразі Азербайджан обмежений можливостями турецьких трубопроводів.

Тому дуже багато залежатиме від того, наскільки швидко Туреччина розвиватиме свої транзитні можливості, наскільки вона зможе збільшити прохідність продуктивності трубопроводів”, — зазначив спікер.

Водночас експерт упевнений, що Азербайджану ніколи не вдасться стати монополістом щодо постачання газу до Євросоюзу.

“Азербайджан гратиме на європейському ринку одну з основних ролей постачальника природного газу, але ця роль не буде домінантною. Азербайджан ніколи не стане монополістом з постачання природного газ, як до самого Європейського Союзу, так і до держав, які сьогодні отримують трубопроводом ТАПІ (газопровід Туркменістан — Афганістан — Пакистан — Індія, — ред.) азербайджанський газ”, — резюмував Геннадій Рябцев.

Читайте також: Азербайджан має намір подвоїти постачання газу до Європи до 2027 року

Прямий ефір