Смертний вирок у Білорусі — черговий торг Лукашенка із Заходом на догоду Кремлю, — Латушко

Павло Латушко. Скріншот: uatv.ua

Днями до страти в Білорусі засудили громадянина Німеччини Ріко Крігера. Його звинувачують за шістьма тяжкими статтями, у тому числі в тероризмі. Водночас у Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що з цього питання “ведеться комунікація з німецькою стороною”. Ця заява може свідчити про те, що Лукашенко хоче обміняти німецького громадянина на російського співробітника ФСБ, якого засуджено до довічного ув’язнення в Німеччині. Тобто це такий предмет торгу білоруського тирана із Заходом для Кремля. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

“Наскільки ми маємо відомості, смертний вирок винесено за те, що було здійснено акт, дві диверсії або терористичний акт, як вони кваліфікують. Але цей акт тероризму не спричинив жодних жертв. Тобто навіть якщо ми гіпотетично припустимо, що все це відбувалося, то знову ж таки, якщо немає жертв, то про яку смертну кару взагалі може йтися? Зрозуміло, що це абсолютно необґрунтоване, абсолютно не доведене рішення. І до судової системи, якщо її можна такою назвати у Білорусі, викликає величезну кількість питань”, — зазначив Латушко.

А заяву білоруської сторони про те, що йде “комунікація з Німеччиною”, Павло Латушко назвав черговим приводом, який потрібен безпосередньо тирану Лукашенку для торгівлі із Заходом.

“Це означає, що йде торгівля, обмін, щось хочуть отримати, виставили ціну і за цю ціну хочуть продати. Вибачте, що я таке слово вживаю, але інакше це оцінити неможливо”, — вважає заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі.

Він припустив, що цим рішенням Лукашенко виконує волю Кремля.

“Ми знаємо з вами історію Красікова, російського співробітника ФСБ, якого засуджено до довічного ув’язнення в Німеччині. І Путін неодноразово давав сигнали Німеччин, що він хотів би його обміняти, зокрема на Гершковича (Еван Гершкович, журналіст The Wall Street Journal, якого у РФ засудили до 16 років позбавлення волі – ред.). Я думаю, швидше за все, Крігера могли затримати росіяни та передати Лукашенку під виглядом участі у якомусь протизаконному акті, який завдав шкоди. Наскільки нам відомо за матеріалами справи, його передали до Білорусі, бо там можна ухвалити смертний вирок”, спікер.

Латушко вважає: виносячи смертний вирок Крігеру, терорист Лукашенка підвищує ставки.

“Він каже: “Ну, ось ви російського співробітника ФСБ (який брав участь у політичному вбивстві, і це зафіксовано та абсолютно доведено), а ми маємо в руках німця, виносимо йому смертний вирок, підвищуємо ставку. Давайте тепер обмінюватись”. Я думаю, про це зараз іде комунікація. Це ще раз показує варварський режим Лукашенка, якого не можна назвати інакше як терористом”, — зазначив Павло Латушко.

Читайте також: 30 років у президентському кріслі: як Лукашенку вдалося втриматись при владі і до чого він довів Білорусь (ВІДЕО)

Прямий ефір