Нахлібник Кремля, з якого роблять “батька народу”: Латушко оцінив 30 років правління Лукашенка у Білорусі

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: ap.org

У Білорусі зараз йде формування культу особистості. З Лукашенка “батьки” зараз формують образ рятівника та “батька народу”, розсилаючи відповідні методички в усі колективи, ЗМІ. Але реальність у країні зовсім інша. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко, коментуючи те, якою стала країна за роки правління Лукашенка.

“Зараз у Білорусі йде формування культу особистості. Адже Лукашенко вже править довше, ніж Сталін (Сталін працював 29 років). Вони вже розробили методичку про те, що треба формувати образ “батька народу”. Вона розсилається виконкомам, ідеологам у ЗМІ для роботи з колективами, де вказується, що він — людина, яка виявляє мудрість, чуйність, народність, силу. Що Лукашенко — та людина, яка сформувала незалежну державу за цей період, ну і так далі”, — розповів він.

Латушко нагадав передвиборчу кампанію в Білорусі 2020 року, коли на кожному кроці говорили, що “саме завдяки Лукашенку ми вийшли з жахливого голоду, економічних проблем у 1994 році та стали країною, що процвітає”. Але ця теза повністю брехлива.

“Якщо ми просто порівнюємо заробітну плату навіть з Україною, що воює, на жаль, то рівень середньої заробітної плати в Білорусі буде меншим. Якщо ми говоримо про Польщу, то, наприклад, середня зарплата у Польщі 630 євро, а у Білорусі – 530 євро. Якщо ми говоримо про ВВП на душу населення, то десь близько 23 тисяч, якщо я не помиляюся, йде в Польщі, і близько 8 тисяч — у Білорусі, тобто там різниця практично втричі. А якщо загальний ВВП — це 72 мільярди у Білорусі та 808 мільярдів у Польщі, водночас різниця у населенні десь у чотири рази. Ми можемо подивитись, який економічний розвиток здійснила за цей період Польща, Литва, Латвія. І що сталося у Білорусі? І чим хвалитися? Потьомкінськими селами? Бордюри пофарбували, траву фарбують у зелений колір? Асфальт він зробив центральними вулицями, а якщо поїхати в райони, в регіони, то там і вибоїни, і все інше. Тобто це все — казка”, — розповів Латушко.

Гість ефіру нагадав, що Лукашенко справді прийшов до президентства на хвилі соціально-економічних проблем. Він як популіст багато наобіцяв народу і водночас “поставив” на Росію.

“Росія стала його донором. Тобто вона його постійно підживлювала “наркотичними уколами” вливаннями, щоб тримати Білорусь у своїх обіймах. Він цим користувався та грав. І фактично він є таким нахлібником Російської Федерації. Завдяки тому, що він грав із Росією, він виживав увесь цей час”, — вважає Латушко.

Керівник Народного антикризового управління також наголосив, що на всіх виборах білоруси намагалися боротися проти Лукашенка.

“Якщо ми подивимося, наприклад, 1996, коли він продовжував свої повноваження. Білорусів вийшло 60 тисяч людей. Якщо ми подивимося 2006 рік, те саме — площа в Мінську. Лукашенко одержав тоді інфаркт, він кілька днів не з’являвся. Єдине, коли йому вдалося спокійно провести, умовно кажучи, перепризначення, тоді, коли він Мінські угоди забезпечував. Ось тоді в нього вийшло, хоча він все одно не набрав свої 80%, — нагадав Павло Латушко.

Він зазначив, що білоруський тиран завжди “малює” собі на виборах перемогу у 80%, хоча це — дуже далеко від реальності.

Читайте також: 30 років при владі: про залежність Лукашенка від Москви розповів В’ячорка

Прямий ефір