Шпигуни з Росії та Білорусі намагаються потрапити на Олімпіаду-2024 — передстартовий огляд (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukr-team.com

Париж відмовив російським журналістам в акредитації на Олімпіаду-2024. Міністр внутрішніх справ Франції пояснив це цілями перестороги. Усього було близько мільйона заявок із різних країн. Після перевірки досьє спецслужбами відмову отримали 4 340 осіб. Серед них — російські волонтери, працівники стадіонів та члени спортивних делегацій. Також у МВС заявили, що серед журналістів виявили шпигунів. Глава відомства зазначив, що це були представники Росії, Білорусі та ще кількох держав, повідомляє FREEДОМ.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) затвердив фінальний перелік атлетів, які братимуть участь у літній Олімпіаді у Парижі. До списку потрапили 15 російських та 16 білоруських спортсменів, які нібито відповідають критеріям нейтральності, зокрема, відкрито не підтримують війну Росії проти України. Їх допустили до змагань у нейтральному статусі: без демонстрації гімну, прапорів та іншої національної символіки. Однак 10 російських і семеро білоруських спортсменів з числа допущених до участі в Олімпійських іграх у Парижі порушили правила МОК про нейтралітет і мають бути усунені, заявила 18 липня міжнародна правозахисна організація.

“Ці Олімпійські ігри мають стати для МОК можливістю підтвердити та продемонструвати повагу до власної політики у галузі прав людини”, — зазначив президент міжнародної правозахисної організації Global Rights Compliance Уейн Джордаш, якого цитує Reuters.

У лютому 2024 року Олімпійський комітет України звернувся до МОК із проханням розслідувати участь російських та білоруських спортсменів у зв’язку з імовірним порушенням нейтралітету. Щоб їх усунули Україна доклала максимум зусиль.

“Знаходили фотографії, де спортсмени виступають, наприклад, на тлі “z-свастики” або на концертах пропагандистських, або на турнірах на честь окупантів. Збирали теку в теку, папірець до папірця, фотографію до фотографії. Зрештою, такий фантастичний результат — у 20 разів менше громадян Росії, ніж на попередніх Олімпійських іграх. Це, на мою думку, багато чого вартує”, — зазначив представник Міністерства молоді та спорту України Сергій Биков в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Франція відмовилася допустити на Олімпіаду близько сотні людей з Росії, Білорусі та інших країн, які збиралися приїхати на Ігри як журналісти, фізіотерапевти та технічний персонал, через ризик шпигунства та кібератак. Глава МВС Франції назвав це принципом перестороги.

“Ймовірно, вони приїхали не для того, щоб чинити теракти. Але, крім розвідки та традиційного шпигунства, існує можливість отримати доступ до комп’ютерних мереж, щоб зробити кібератаку”, — заявив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен в інтерв’ю Le Journal du Dimanche.

Ще у квітні 2024 року президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що Росія поряд з ісламськими радикалами також може загрожувати Олімпійським іграм. На думку Макрона, немає жодних сумнівів у тому, що ця країна використає змагання як мінімум для інформаційної атаки на Францію. Саме із цим пов’язані підвищені заходи безпеки.

“Існує низка суб’єктів небезпеки, хто міг бути зацікавлений у тому, щоб поставити під загрозу Олімпійські ігри або використовувати їх як платформу для своїх повідомлень. Один із головних — це, звісно, Російська Федерація. Вони не можуть мати своїх спортсменів, брати участь під назвою країни. Вони перебувають під санкціями багатьох країн через їхню діяльність в Україні та інших країнах. І тому це може бути проблемою політичних інтересів та приводом для їхніх атак”, — вважає почесний виконавчий директор Центру освіти та досліджень у сфері забезпечення інформаційної безпеки Юджин Спаффорд.

Україну, попри повномасштабне вторгнення Росії, представлять 147 спортсменів. Це лише на кілька людей менше, ніж на попередній літній Олімпіаді.

За два з половиною роки повномасштабної війни від обстрілів, в окупації та боях за Україну загинули 488 спортсменів. Серед них — і призери Олімпійських ігор.

https://www.youtube.com/watch?v=zSQ3i-15t7E

Читайте також: Українські гімнасти вирушили на Олімпійські ігри до Франції

Нагадаємо, Олімпійські ігри відбудуться у Парижі з 26 липня до 11 серпня.

Читайте також: Франція посилює безпеку перед відкриттям Олімпійських ігор

Прямий ефір