Дрони зі штучним інтелектом зможуть без участі оператора знищувати ворожі цілі, — Долінце

Богдан Долінце. Фото: Facebook/Dolintse

Дрони зі штучним інтелектом здатні самостійно долати відстані та знищувати ворожі цілі. Таким безпілотникам не можуть перешкодити засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), погодні умови, втрата зв’язку. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Ключове завдання використання технології штучного інтелекту — це зробити дрон не залежним від оператора і від зовнішніх додаткових джерел інформації. Насамперед це інформація про супутникову навігацію для того, щоб цей дрон розумів, де він фізично перебуває. Технологія штучного інтелекту дає змогу в разі втрати зв’язку з оператором самостійно продовжити місію та знищити ворожу ціль, комплекс або якийсь об’єкт”, — сказав він.

За допомогою штучного інтелекту дрон здатний долати перешкоди й виконувати завдання без зовнішнього впливу.

“Друга важлива складова — штучний інтелект здатний не дати дрону зіткнутися з якимись об’єктами, впасти, а дозволить продовжити політ до моменту, доки зв’язок із супутниками відновиться, або доки він не знайде ціль ворожу і її не знищить”, — додав експерт.

Головне завдання штучного інтелекту — зробити дрон автономним.

“Ключове завдання — зробити дрон з інструменту, який прямо залежить від команди людини, фактично інструментом, який може в автономному режимі виконувати досить складні завдання і самостійно ухвалювати рішення зі знищення тих чи інших цілей”, — резюмував Долінце.

Читайте також: Україна пройшла найбільший шлях у розробці ройових ударних дронів у світі, — Долінце

Прямий ефір