Якщо Росія не програє, то у світі буде не 25 військових конфліктів, а 250, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

У дорожній карті має бути чітко прописано, що основа будь-якого світу як такого — винятково міжнародне право, в якому будь-якій країні, незалежно від її розміру, армії, володіння або не володіння ядерною зброєю гарантується територіальна недоторканність і суверенність. На цьому наполягає Україна. Якщо світ цього не прийме, тоді почнеться хаос. Про це сьогодні, 21 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“У нас на сьогодні близько 25 конфліктів того чи іншого ступеня інтенсивності по світу. Якщо Російська Федерація не програє, тобто, грубо кажучи, фіналізує проміжним чином цю війну, то цих конфліктів буде не 25, а 250 по всьому світу. Чому? Тому що виявиться, що єдиний інструмент перерозподілу впливу чи інтересів — це тільки силовий інструмент. Ні дипломатія, ні домовленості, ні транскордонні домовленості тощо, а тільки силовий компонент”, — зазначив він.

Подоляк вважає, що дорожня карта про шляхи закінчення війни буде представлена Росії, і вона повинна буде виконати прописані умови.

“Росія веде війну не за територію, тим більше не забуваємо — окуповані території на сьогодні повністю зруйновані. Росія не зацікавлена в територіях. Росія почала цю війну, виходячи з двох базових цілей. Перше — це показове знищення гігантської країни України. І друга мета — це глобальне домінування”, — пояснив радник глави Офісу президента.

За його словами, низка країн, які мають нестабільні політичні системи, дивляться в бік Росії й можуть піти на силове вирішення конфліктів.

“І вони бачать у Росії сторону, яка завжди дасть ресурси для конфлікту, для війни, завжди буде підтримувати, використовуючи право вето і так далі. Якщо глобально на це так дивитися, то, звісно ж, концепція дорожньої карти України є абсолютно чіткою, дуже збалансованою і точно веде світ до розуміння, в якому вигляді він буде існувати далі — чи будуть правила, чи не буде правил”, — додав Подоляк.

Читайте також: Найчастіше вдається розшукувати через соцмережі, — правозахисник про повернення викрадених Росією українських дітей

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський не виключив можливість повернути території та припинити війну дипломатичним шляхом.

Прямий ефір