Росія не хоче ні миру, ні заморожування війни — вона далі нав’язуватиме силовий шантаж, — Яхно

Ілюстрація: pixabay.com

Росія на даному етапі не хоче жодного руху до миру. Не зацікавлена вона і в заморожуванні конфлікту. РФ не хоче жодного варіанту, який би за фактом зупиняв війну. Це вже починають усвідомлювати й на Заході. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 21 липня, озвучила політологиня Олеся Яхно. 

“Росія реально не хоче жодного руху до миру. І всі ці ультиматуми, що нібито для них щось неприйнятно, що, мовляв, ми не можемо це обговорювати, — це все відмовки. Ба більше, я думаю, що великим, не можна сказати відкриттям, але навіть якимось одкровенням, яке нарешті починає осягати Захід, стало те, що Росія не хоче і заморожування конфлікту. Варіанта — не зовсім вигідного для України, тому що він вимагав би від нас теж компромісів, поступок. Росія ж цього варіанта не хоче, адже він передбачає якісь поступки та компроміси з боку самої РФ. Тобто вона не хоче жодного варіанта, який би за фактом зупиняв війну, принаймні на даному етапі”, — сказала політологиня. 

Поки Україна не отримала більше якісного західного озброєння, Росії вигідно відтягувати час, завдаючи все більше ударів по Україні, вважає Яхно. 

“Рішення вже ухвалено і щодо F-16, і щодо інших важливих пунктів. Обговорюється навіть варіант того, що Польща може збивати частину ракет, які летітимуть у її напрямку або напрямку східних кордонів НАТО та Європейського Союзу. Але водночас всі рішення — поки що в процесі, але безпосередньо не реалізовані на практиці. Тому Росії вигідно, поки цього немає. Вигідно продовжувати війну, завдавати якомога більше ударів по цивільних об’єктах. Щоб Україна відчувала ці прояви війни сильніше, щоб у такий спосіб намагатися нав’язувати не компроміс, а просто поступки виключно з боку Києва”, — зазначила Олеся Яхно.

Вона також звернула увагу на те, що Кремль очікує виборів у Сполучених Штатах, які відбудуться в листопаді. 

“Усі розуміють, що ці вибори можуть носити абсолютно не прогнозований характер. Як з погляду дискусій у команді Байдена, так і в команді Трампа. І це не просто прив’язка до самих виборів. Росія просто затягує час, очікуючи, що до повільного посилення України, якісно нового посилення зброєю, технікою, яке може вплинути на фронт, можуть додатися якісь невизначені політичні чинники. А взимку Росія стандартно почне ще сильніші обстріли української енергетичної інфраструктури”, — сказала політологиня. 

Але є і Захід, насамперед Європа, яка починає розуміти, що, можливо, справді, важливо не розтягувати все це у довгій перспективі, щоб докласти більше зусиль з огляду на політичну ситуацію в США, доповнила гостя ефіру.

“У будь-якому разі, коли формуватиметься нова адміністрація у США або стара оновлюватиметься, може виникнути певна політична пауза, якою може скористатися Росія взимку. І в цьому аспекті, можливо, має сенс якраз поквапитися і принаймні прибрати кілька ризиків, пов’язаних із тим, що РФ намагатиметься нав’язувати винятково свій силовий варіант — через шантаж, через посилення або підвищення ставок, пов’язаних із дестабілізацією, зокрема й на просторі Європейського Союзу”, — пояснила політологиня. 

На її думку, всі ці фактори посприяють тому, що партнери Києва докладуть більше зусиль. І Україні вдасться провести другий Саміт миру до виборів у США. 

“Мені хочеться сподіватися, що ось ця демонстрація того, що Росія в принципі не хоче жодного миру і навіть заморожування конфлікту, робить ставку на війну, на те, що посилюються різні гібридні, зокрема силового характеру, плани та дії на просторі самого Європейського Союзу, все повинно сприяти тому, що буде докладено додаткових зусиль. З тим, щоб спробувати ще цього року провести мирний саміт і показати: якщо Росія навіть туди не приїде, якщо відкине цей варіант, то іншого варіанту у світі немає. Показати, що є якомога більша кількість країн, які підтримують саме такий шлях. А якщо Росія не хоче брати участь, то вона таким чином буде сама демонструвати, що не має наміру брати участь у жодних дипломатичних варіантах досягнення миру”, — резюмувала політологиня. 

Читайте також: Саме український підхід узгоджений більшістю країн — від нього потрібно виходити на шлях до миру, — політологиня

Нагадаємо, після першого Саміту миру, який відбувся у Швейцарії, минув місяць, і Україна вже активно готується до наступного форуму. Його Київ планує провести до виборів президента США — у листопаді

Прямий ефір