Китай не готовий відмовитися від західних ринків заради Росії, — економіст

Прапори Росії та Китаю. Фото: gettyimages.com

Росії стає дедалі складніше торгувати з Китаєм: банки Піднебесної відмовляються проводити платежі з РФ. Прямі розрахунки у юанях дедалі частіше заморожуються чи затримуються. Причиною нових складнощів стало розширення критеріїв під час запровадження санкцій США у червні. Про це сьогодні, 20 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів економічний експерт Ілля Несходовський.

“Почнемо з того, що Росія на сьогоднішній момент має дуже обмежену кількість партнерів, яким вона може продавати свою продукцію і в яких може купувати продукцію. Основним партнером, звичайно, є Китай. Але щодо цього можливе застосування санкцій і вже введені обмеження, наприклад, проти Московської фондової біржі, суттєво обмежили розрахунки між Росією та Китаєм. Китайські банки, які працюють на світовому ринку, не хочуть втратити його, — розповів економічний експерт.

За його словами, Китай особливо не хоче втратити ринки США та Європейського Союзу.

“Тому, коли США та ЄС показали Китаю, запроваджуючи санкції проти дрібніших банків та невеликих підприємств, які порушували вимоги, що вони готові обмежувати розрахунки, відповідно, банки злякалися, що і для них можуть настати такі часи, коли залишиться відкрити вікно лише у бік Росії. А обсяги із Росією дуже мінімальні. Відповідно, краще не здійснювати такий розрахунок, ніж ризикувати загалом своєю діяльністю”, — зазначив Несходовський.

Він додав, що насправді деякі китайські банки все ж таки продовжують працювати з РФ.

“Просто вони дуже ретельно перевіряють, кому перераховуються гроші й лише у цьому випадку здійснюють розрахунки. Але така перевірка, яка раніше займала лише кілька днів, зараз затягується на місяць, а іноді й більше. І відповідно так вести зовнішньоекономічну діяльність для підприємства неможливо. Тому Китай почав поступово відмовлятися від російського ринку. Враховуючи обсяг російського ринку та обсяги європейського та американського ринків, звичайно ж, Китай приймає рішення на користь більш, скажімо, прибуткових операцій, ніж операції з Росією”, — констатував Ілля Несходовський.

Читайте також: Поставлено політичне завдання — видавлювати Китай з економічних ринків, — Божко

Прямий ефір