Україна залишається пріоритетом для Великобританії у сфері зовнішньої політики, — Дікінсон

Прапори Великої Британії та України. Фото: ukrinform.ua

І попередній, і новий уряд Великобританії чудово розуміє, що Україна повинна мати й має право на удари по території Росії, зокрема авіабазах та інших військових об’єктах. Водночас заяви про надання Україні дозволу завдавати ударів по об’єктах противника на його території робляться досить обережно, оскільки Британія, як і інші союзники України, бояться прямої ескалації з РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів редактор української служби Atlantic Council, видавець журналів Business Ukraine та Lviv Today Пітер Дікінсон.

“Британці справді думають з приводу ескалації війни не саме в Україні, а у Великій Британії. Вони не хочуть бути прямим учасником війни. Для них дуже важливо, щоб це рішення було ухвалено й іншими союзниками: США, Францією, Німеччиною. Інакше кажучи, щоб це було колективне рішення. Тому зараз вони активно проводять переговори саме у цьому напрямі, щоб була згода між усіма союзниками, а не лише Британії та України”, — пояснив Дікінсон.

Він зазначив, що для нового прем’єр-міністра Великобританії Кіра Стармера Україна залишається пріоритетом номер один у зовнішній політиці.

“Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Кір Стармер заявив, що Україна — це пріоритет номер один для нього, його уряду та для британського суспільства. Він чудово розуміє, що підтримка для України є популярною, британське суспільство її підтримує, всупереч політичним орієнтаціям. Водночас більшість розуміє, що це важливо і для британської безпеки, не лише української. Тому підтримка України від Великобританії продовжуватиметься. Крім того, Британія хоче стати лідером серед усіх західних урядів, щоб вона залишалася одним із керівників цієї підтримки для України”, — зазначив експерт.

За його словами, попри те, що зараз економічне становище Британії не найкраще, однак гроші для безпеки завжди є і завжди будуть.

“Наразі головний пріоритет Великобританії — безпека. Підготовка і для підтримки України, і потенційної війни з Росією. Багато років акцент на безпеці у Британії було спрямовано на ядерну зброю, підводний флот тощо. Зараз у країні гостро постало питання про виробництво артилерії та інших сфер, які не розвивалися досить довгий час. Після 2,5 років війни Росії проти України у Сполученому Королівстві розуміють, що треба брати участь у цій війні на рівні допомоги Україні. Тому зараз у країні підіймається свій виробничий потенціал” — розказав редактор української служби Atlantic Council.

Він зазначив, що Велика Британія планує розширювати виробництво озброєння у партнерстві з Україною.

“Наразі акцент робиться на спільне виробництво. Вже в Україні починають працювати кілька британських компаній, які займаються зброєю — виробництвом та ремонтом. Вони вже приїхали до України та активно працюють. Інші британські компанії шукають в Україні нових партнерів у сфері бронетехніки, артилерії та, звичайно, дроновий сегмент, де Україна найсильніша. Тобто, я думаю, що зараз це не лише питання щодо британської допомоги для України. Тут також йдеться про те, що українські технологічні ноу-хау, знання саме дронових технологій теж мають дуже цікавий аспект для британських компаній, — наголосив Пітер Дікінсон.

Читайте також: Великобританія може стати стабілізуючим фактором у НАТО, — Чаленко

Прямий ефір