Головним напрямом діяльності нового Європарламенту стане безпека, — політолог

Європейський парламент. Фото: investigator.org.ua

Після виборів до Європарламенту, що відбулися 6-9 червня, сформовано нове керівництво, яке ще більше налаштоване проукраїнськи та проєвропейськи. Для України — це ідеальний сценарій. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДOM висловив політолог Олег Саакян.

“Звичайно, перед новим керівництвом Європарламенту стоятимуть певні виклики. Зважаючи на те, що парламентські вибори не закінчилися розгромом в одні ворота. Але, з іншого боку, загрози правого повороту вдалося уникнути, і, власне, він провалився. Тому зараз у Європарламенті складається досить непогана робоча ситуація, яка вимагатиме більшого політичного маневру між різними його групами. Проте для комісарів створюється непоганий простір для роботи, — зазначив політолог.

За його словами, ключовими напрямками діяльності оновленого Європарламенту стане безпека.

“Сьогодні Європейський Союз має намір збудувати додаткові механізми координації взаємодії в організації безпеки. Звичайно, тут ЄС не повністю дублюватиме НАТО, проте займеться створенням додаткових координаційних механізмів у рамках Європейського Союзу, щоб Європа сама мала більш ефективні, оперативніші механізми реагування на виклики агресії. А також усім тим, що є предтечею для забезпечення армійської компоненти, пояснив Саакян.

“Це виробництво озброєння та розподіл зусиль у цій сфері всередині європейських держав, а також створення виробництв, які замінять собою відсутні компоненти для європейської оборонки, для того, щоб як мінімум на базовому рівні забезпечити автономність Європейського Союзу у військових потребах. Це ширший обмін розвідувальними даними, синхронізація певних баз та можливостей для реагування у різних випадках, зокрема, протидії терористичній активності Росії, політичним вбивствам та іншим злочинам, закінчуючи шпигунством, яким займаються російські спецслужби в Європі”, — додав гість студії.

Він зазначив, що все це вимагає дуже серйозного аналізу, в якому стані на сьогоднішній момент знаходиться безпека Європи з погляду сучасних викликів. А ще потребує ретельного реформування. І у всіх цих процесах опосередковано посилюватиметься й Україна.

“Адже сильніша Європа — це для нас гарантія надійного тилу. А також дуже важливо, що Україна в межах процесу євроінтеграції буде безпосереднім учасником значної частини цих процесів і в межах європейської співдружності, і євроінтеграційного процесу. Цілком імовірно, що низка програм відбуватиметься у форматі Європейський Союз плюс Україна, плюс Молдова, плюс загалом країни, які важливі та критичні зараз для забезпечення геополітичної безпеки та безпеки ЄС”, — резюмував Олег Саакян.

Читайте також: Київ застеріг європейські країни від “мирних” переговорів за спиною України — заяви (ВІДЕО)

Прямий ефір