Подальше просування окупантів буде ускладнено, — Коваленко про ситуацію в районі Урожайного

Ситуація в районі Урожайного. Графіка: deepstatemap.live

Українські Сили оборони відійшли з селища Урожайне в Донецькій області. Російські окупаційні війська фактично зруйнували його. Однак далі загарбникам буде важко просуватися, адже вся місцевість поруч прострілюється українськими захисниками. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Урожайне залишили з тієї причини, що фактично захищати, тримати позиції в цьому селі було неможливо. У принципі, тактика ведення бойових дій російськими окупантами це і передбачає. Вони цілком і повністю знищують будь-яке село, будь-який населений пункт, будь-яке місто, за яке починаються бої. І після того, як ця територія стерта з лиця землі, інтенсифікують штурмові дії, тим самим не залишаючи практично можливості тримати там Силам оборони України позиції”, — зазначив Коваленко.

Щодо Урожайного, то, за словами експерта, слід говорити про нього в комплексі із селищем Старомайорське, оскільки наступ на обидва ці населені пункти на Времівському напрямку розпочався практично в один і той самий час, і тривав більш ніж пів року.

“Досить інтенсивна штурмова діяльність окупантів тривала понад пів року. Це терміни захоплення невеликого села. Урожайне і Старомайорське входять у загальне число тих сіл, які були звільнені ЗСУ влітку 2023 року. Крім них, це Макарівка, Благодатне, Нескучне на Времівському напрямку”, — зазначив оглядач.

Наступний напрямок, яким рухатимуться російські окупанти, — на північ, річкою Мокрі Яли, вважає Коваленко.

“Їхньою подальшою метою є просування лівим і правим берегом річки з виходом на Макарівку. Тобто наступний майданчик бойових дій — саме Макарівка. Але їм висуватися з Урожайного буде досить проблематично, оскільки ця місцевість прострілюється Силами оборони України. Тому подальший рух буде ускладнений саме тим, що ми продовжуємо тримати на півночі позиції. Хоча росіяни не будуть зупинятися, це факт. Вони будуть і далі наступати. Таке в них бойове завдання”, — акцентував експерт.

Читайте також: Характер наступу російських окупантів змінюватиметься — аналіз Коваленка

Прямий ефір