Затяжна війна найсильніше вдарить по середньому класу в РФ — оцінка Гудкова

Дмитро Гудков. Фото: Facebook

З переходом до затяжної війни рівень життя в Росії продовжить падати, але різкого обвалу, який може призвести до якихось революційних настроїв, не станеться. Просто громадянам Росії доведеться й надалі затягувати паски. Такою оцінкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

“Вони трохи менше їстимуть. Причому, це в основному вдарить по середньому класу”, — констатує він.

На думку гостя ефіру, поки Путін має нафтові доходи, він може продовжувати війну довго, хоча і не нескінченно. Він має можливість уникати примусової мобілізації, обходячись мобілізацією на комерційній основі. Хоча “цінник” — одноразова виплата мобілізованим — зростає, що говорить про те, що потік охочих заробити таким чином вичерпується.

“Але поки що такий інструмент, як примусова мобілізація, не використаний. Путін поки що боїться. Хоча, наскільки я розумію, про всяк випадок до осені готується. Тому що військкомати зараз збирають інформацію, готують списки. І якщо раптом у Путіна не вистачить грошей, але йому доведеться продовжувати війну далі, то тоді він ще має таку опцію, як примусова мобілізація”, — коментує Гудков.

Він вважає, що приблизно 9% ВВП, які Росія витрачає на війну, це багато, але поки що підйомно для Кремля.

“З одного боку, справді громадяни будуть помалу гірше жити, але це не буде якимось таким різким обвалом, який би спричинив революційні наслідки. Тож у Путіна гроші є, нафта продається. Ціни на нафту досить високі, замінити російську нафту неможливо. А при цьому, на жаль, і ми це обговорювали у вас неодноразово в ефірі, Путін продав нафту, отримав гроші, і ці гроші, на жаль, залишаються в Росії, тому що каналів виведення капіталів сьогодні немає”, — додав Дмитро Гудков.

Читайте також: Потрібно чекати не краху російської економіки, а реакції політикуму, який відчув ціну, — Божко про воєнні витрати РФ

Прямий ефір