Критична точка виснаження: війна проти України позбавляє Росію запасів зброї (ВІДЕО)

Знищена російська техніка. Фото: zsu.gov.ua

Західні аналітики прогнозують виснаження російської армії до 2025 року через колосальні втрати радянської зброї й падіння виробництва військово-промислового комплексу (ВПК). І це попри допомогу Китаю, КНДР, Ірану та Білорусі. Зараз близько 100 білоруських підприємств без перерви виробляють зброю для військово-промислового комплексу Росії, повідомляє FREEДОМ.

Повномасштабна війна в Україні позбавляє Росію запасів зброї радянських часів. Величезні втрати танків, бронетранспортерів і артилерії в Україні заповнюються лише завдяки розконсервуванню радянських запасів, пише британський журнал The Economist.

“За даними більшості розвідок, за перші два роки війни Росія втратила близько 3 тис. танків і 5 тис. інших броньованих машин. Oryx, голландський сайт розвідки, називає цифру втрат російських танків, щодо яких у нього є фото або відеосвідоцтва, у 3 235, але припускає, що реальна кількість значно вища”, — зі статті видання The Economist.

Експерти вважають, що за нинішніх темпів зносу російські танки та бойові машини піхоти, які перебувають на зберіганні, досягнуть “критичної точки виснаження” до другої половини 2025 року. Більшість танків Т-72 зберігаються без консервації з початку 90-х років і, ймовірно, перебувають у дуже поганому стані.

“Але, попри всі розмови про те, що російська економіка стала військовою, що близько 8% внутрішнього валового продукту (ВВП) витрачаються на військові витрати, Росія здатна замінити приголомшливі втрати танків, броньованих машин піхоти й артилерії, лише витягнувши зі сховищ і відновивши запаси, накопичені за радянських часів. Хоча ці запаси величезні, вони не безмежні”, — зі статті видання The Economist.

За даними експертів, Росія шукає у різних країнах, включно з Африкою, радянські зразки озброєнь. Москва викуповує раніше продану техніку та зброю. Найбоєздатніші екземпляри бронетехніки та артилерії одразу відправляють на фронт. Також по допомогу Москва звернулася і до Білорусі. 558-й авіаремонтний завод робить капітальний ремонт і модифікує вертольоти Мі-8 і Мі-17. Дані про це з’ясували в Центрі національного опору, отримавши доступ до пошти одного з білоруських інженерів ВПК.

“Для Росії дуже важливими є ті технології, які вони отримують через самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка не тільки із західних країн, а й з Китаю та Індії. Візьмемо підприємство “Інтеграл”, яке випускає мікросхеми. До війни воно було таким, що вмирає, а зараз воно працює у три зміни. Підприємство “Піллінг”, яке виробляє командирські приціли для танків. Це все Лукашенко робить для Володимира Путіна. Він із легкістю заробляє статки на крові”, — розповів білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич.

Крім того, завод спільно з росіянами розробляє легкий багатоцільовий літак ЛМС-192.

Водночас планується довести внесок Білорусі в цьому проєкті до 50% від загального фінансування. Представники російського ВПК вже скаржаться на неможливість закупити верстати виробництва Великої Британії, повідомляє Центр національного опору. Це пов’язано із санкціями, накладеними й на Росію, і на Білорусь.

“Близько 100 підприємств ВПК Білорусі сьогодні працює на російську агресію. Понад 1800 різних компонентів і озброєнь, які зараз поставляються в Росію, зокрема компонентів для системи “Градів”. Сьогодні критично важливо, щоб у країнах ЄС було посилено кримінальну відповідальність для громадян західних країн, які порушують санкційну політику”, — додав Мацкевич.

Канада ввела додаткові санкції проти російського військово-промислового комплексу та суб’єктів, причетних до обходу санкцій, які полегшують доступ Росії до санкційних товарів. За словами міністра закордонних справ Канади Мелані Жолі, санкції також стосуються підприємств російського ВПК, які постачають ключові технології та електричні компоненти для підтримки військових зусиль Росії. Крім того, санкції спрямовані на суб’єктів, причетних до обходу санкцій, які полегшують доступ Москви до санкційних товарів або до доходів від нафти, проданої за цінами, що перевищують встановлені G7 (“Великою сімкою”) граничні ціни.

Читайте також: Росії потрібна пауза для накопичення сил: про проблеми ВПК і армії РФ розповів Дикий

Прямий ефір