Проводити загальну мобілізацію у російської влади нема потреби — розбір Сидельникова

Российский оккупант. Фото: gur.gov.ua

У Росії триває планова мобілізація, проводити загальну російській владі нема потреби. Водночас добровольців уже немає — людей обманюють із виплатами обіцяних грошей. Про це сьогодні, 19 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів російський опозиційний політик, лідер міжнародного руху “Говорите громче!” Андрій Сидельников.

“Російському диктатору Путіну нема потреби проводити загальну мобілізацію, тому що ще не вироблено того людського ресурсу, який він із самого початку кинув на війну. Я говорю зараз про указ про часткову мобілізацію, що досі діє і за яким ще не залучено горезвісний один мільйон осіб. На сьогодні “відпрацьовано” всього близько 600 тис. людей. Зараз на місяць мобілізується орієнтовно 120-130 тисяч осіб з усієї країни. Тому у Путіна є ще щонайменше понад рік, щоб не оголошувати повну мобілізацію в країні. І всупереч прогнозам деяких експертів про те, що мобілізація буде оголошена вже восени, можу з упевненістю сказати — її не буде. Просто для цього нема потреби”, — пояснив експерт.

Водночас він зазначив, що на сьогодні в Росії фактично не залишилося добровольців, які самі готові вирушати на війну, яку РФ веде в Україні.

“Весь добровольчий склад усіх злочинців уже вироблено на початку 2022 і 2023 року. Зараз дуже мало охочих росіян, які готові покласти своє життя за гіпотетичні суми, що їм обіцяє виплатити держава”, — додав гість ефіру.

За його словами, це відбувається ще й через те, що країною поширюється інформація про те, що обіцяні виплати йдуть нестабільно, крім того, людей банально дурять.

“Дедалі частіше надходить інформація про те, що там не виплатили, тут не виплатили, тут проблема з отриманням. Чутка армійська як сарафанне радіо розходиться. І, відповідно, ось цих шалених добровольців уже дійсно не бачити”, — констатував політик.

Він додав, що на тлі зниження кількості добровольців у РФ ширяться чутки про вербування на війну вихідців з інших країн, особливо з африканського континенту.

“Якщо чесно, для мене не зовсім зрозуміло, як це робиться юридично. Бо якщо в них робочі візи, то, відповідно, вони перебувають у Росії легально. Якщо ж їхні візи відкликані, то тоді, звісно ж, можуть під приводом депортації або підписання контракту використовувати людей. Але про яку насправді кількість ідеться? Я не думаю, що тут ідеться про тисячі. Найімовірніше, це поодинокі випадки, і загалом це не принесе відчутного збільшення російської армії на фронті”, — пояснив Андрій Сидельников.

Читайте також: Бронетехніки у Росії залишилося максимум на рік — що далі, пояснив Дикий

Прямий ефір