У чому особливості формату Європейської політичної спільноти і наскільки він важливий для України, розповів експерт

Саміт Європейської політичної спільноти. Фото: president.gov.ua

Лідери 47 країн у Лондоні провели саміт Європейської політичної спільноти. Подібний форум відбувається вже вчетверте. І хоча поки що це не формальна організація, а радше клуб, її значення важливе. Платформу створювали як таку, куди можуть приїжджати керівники держав, крім Європейського Союзу, для обговорення багатьох нагальних питань. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

Ініціював створення Європейської політичної спільноти президент Франції Еммануель Макрон у травні 2022 року.

“Це поки що не формальна організація, хоча вона зустрічається вже вчетверте. Це скоріше клуб. Треба було придумати якусь платформу, куди можуть приїжджати керівники держав, крім Європейського Союзу. Це зокрема Велика Британія, яка покинула ЄС, це, приміром, Молдова та Україна, які є кандидатами на вступ до Євросоюзу. І щоб це відбувалося не тільки в Брюсселі, а не тільки як формат “ЄС плюс”, придумали саме такий формат. Рішень за підсумками саміту не буде. Але, тим не менш, дуже важливі консультації та обговорення питань, які накопичилися”, — зазначив Попов.

Він нагадав, що президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на відкритті саміту чітко сказав, що на порядку денному — отримання дозволу на використання західної далекобійної зброї для того, щоби вражати військові цілі противника на території РФ.

Також, на думку Попова, Україна використовує цей форум, як проміжний етап для роботи після першого Саміту миру.

“У своєму виступі також він згадав те, що розпочинають свою діяльність робочі групи за трьома пунктами формули миру, розширюється коло питань, які обговорюють. І вкотре запросив усіх до участі. А також подякував тим, хто бере активну участь зараз, хто допомагав в організації першого Саміту миру. Тому, повторюся, це клуб. Але це — найвищий клуб, оскільки представлені на ньому лідери держав і урядів”, — акцентував спікер.

Говорячи про позицію Британії та її роль у такому форматі, Попов зазначив, що політика кабінету лейбористів багато в чому полягає саме в тому, щоб зміцнити відносини з ЄС.

“Усе ж таки позиція нового прем’єра Кіра Стармера полягає в тому, що Brexit, якщо не був тотальною помилкою, то завдав певної шкоди дипломатії та економіці Британії. І тому він готує нові глибокі угоди щодо співпраці з Європейським Союзом. Для нього ця зустріч багато в чому виправдана”, — сказав Попов.

Що стосується партнерства Великої Британії та України, то на порядку денному двосторонніх зустрічей на полях саміту був подальший розвиток інвестицій в український промисловий комплекс, доповнив гість ефіру.

“Британські компанії мають значний досвід у цьому. Вони зацікавлені в тому, щоб спільно з Україною виробляти певні види озброєнь. Звісно, більша частина цих переговорів проходить у закритому форматі. Але на сьогодні це один із пріоритетів”, — зазначив Попов.

Читайте також: У Великій Британії відбувся саміт Європейської політичної спільноти — підсумки для України (ВІДЕО)

Нагадаємо, 18 липня президент України Володимир Зеленський підписав угоди про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чехією, а також Словенією.

Читайте такожПутін не досяг своєї головної мети — йому не вдалося розколоти Європу, — Зеленський (ВІДЕО)

Прямий ефір