Пекін формує небезпеку для НАТО, але двері для діалогу ще відкриті, — Кулик

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Протистояння США та Китаю виходить за рамки економічного, а Піднебесна з розряду конкурента перетворюється на реальну загрозу. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За його словами, Китай та РФ формують небезпеку, формують сфери впливу на країни, які знаходяться в безпосередній зоні національних інтересів країн колективного Заходу.

“Сфери, від яких Захід залежить, зокрема енергетичні регіони, які є джерелами нафти, і там провокують конфлікти, війни, намагаються розширювати економічну присутність, але вже військову присутність у таких регіонах, як Африка, Латинська Америка. І це не просто опонування, це вже виходить трошки далі, ніж конкуренція. Тобто Китай бачить майбутній світопорядок як складову систему — з одного боку Захід, з іншого боку — Китай, довкола якого формуються інші країни, які не підтримують західний спосіб розвитку, західну орієнтацію. І це протистояння набуває форм, зокрема таких, що виходять за рамки економічної конкуренції. Це вже спроба до певної міри й силовим способом розв’язати спірні питання”, — сказав Кулик.

У зв’язку з цим він вважає, що Китай дійсно переходить із розряду конкурента, опонента в розряд тих, хто може загрожувати. За словами Кулика, оскільки зона інтересів колективного Заходу, насамперед країн НАТО, й Китаю стикаються, то в будь-який момент може бути зіткнення, яке виходить за рамки дипломатії, економіки та політики. 

“Тому тут і оцінка НАТО щодо Китаю — це те, що зараз Китай формує низку викликів й навіть загроз, які пов’язані з можливим військовим зіткненням або появою зон, де можлива ескалація виходить на новий рівень, а це збройні конфлікти, нові фронти. І Китай є безпосереднім учасником цієї війни. Звідси дуже жорстка позиція Заходу, звідси жорстка оцінка”, — сказав Кулик.

Водночас він зазначив, що Китай не названий ворогом, й ще не повністю закриті двері для діалогу.

“Якщо щодо Північної Кореї, Ірану, навіть Росії, використовується чітка категорія — “країна-терорист”, “країна, що фінансує тероризм”, або “країна, яка перебуває під потужним санкційним режимом”, то… Китай ще розглядають як ту країну, з якою можна вести розмову. Остаточно “осі зла” не побудовано, остаточно інтеграція Китаю з Росією та Іраном не відбулася, отже, з Китаєм можна ще говорити”, — сказав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

За його словами, головним аргументом для Китаю є економіка, тому що Пекін потребує західних ринків.

Читайте також: Загроза для НАТО: Китай і Росія почали військово-морські навчання в Південнокитайському морі (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що Росія і Китай стають дедалі ближчими до розгортання зброї в космосі. Про це попереджають військові та розвідслужби США. У Вашингтоні зазначають, що це може мати далекосяжні наслідки для здатності Америки захищати себе.

Прямий ефір