Фон дер Ляєн ще п’ять років очолюватиме Єврокомісію — пріоритети політики ЄС (ВІДЕО)

Урсула фон дер Ляєн. Фото: ec.europa.eu

Урсулу фон дер Ляєн переобрали очільницею Єврокомісії. Її призначення сьогодні, 18 липня, підтримала більшість депутатів Європарламенту — 401. Про те, з якою програмою фон дер Ляєн розпочинає свою другу каденцію, розповів кореспондент FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Урсула фон дер Ляєн повторно обрана президенткою Європейської комісії. Однією з головних тем її передвиборчої програми та промови, з якою вона виступила перед Європейським парламентом, була допомога Україні як елемент європейської системи безпеки.

“Ми повинні надати Україні все необхідне, щоб протистояти та перемогти. Це передбачає прийняття фундаментального вибору для нашого майбутнього. Уперше за десятиліття наша свобода перебуває під загрозою. Ми зобов’язані зробити все необхідне для захисту наших європейських громадян. Захист Європи — борг Європи. Тому я вважаю, що зараз настав час побудувати справжній Європейський оборонний союз”, — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Слідом за парламентом, який ухвалив відповідну резолюцію вчора, 17 липня, Урсула фон дер Ляєн засудила візит прем’єр-міністра Віктора Орбана до Москви, назвавши його не “місією миру”, а спробою “умиротворення” агресора, причому невдалою.

“Лише через два дні літаки Путіна націлили свої ракети на дитячу лікарню і пологове відділення в Києві. Ми всі бачили фото дітей, залитих кров’ю, і матерів, які намагаються вивести маленьких хворих на рак пацієнтів у безпечне місце. Цей обстріл не був помилкою. Це було послання. Послання Кремля, що лякає, всім нам. Отже, шановні депутати, наша відповідь має бути настільки ж ясною. Ніхто не хоче миру більше, ніж народ України. Справедливий і міцний мир для вільної та незалежної країни. І Європа стоятиме поруч з Україною стільки, скільки буде потрібно”, — наголосила президентка Єврокомісії.

Наступні п’ять років президентка Єврокомісії працюватиме над створенням єдиного оборонного ринку, запуском нових спільних оборонних програм та активізацією наявних, таких як спільна система ППО. У програмі Урсули фон дер Ляєн є пункт і щодо створення посади єврокомісара у справах оборони. Зараз цю сферу курує Зовнішньополітична служба Європейського Союзу. Більшу увагу приділятимуть і контролю над кордонами. Чисельність співробітників агентства, що займається контролем кордонів, збільшать утричі — до 30 тис. Курс на розширення Європейського Союзу, а отже і на інтеграцію України до ЄС, збережеться.

“Президентка чітко окреслила свої пріоритети для Європейського Союзу на найближчі п’ять років, і тепер настав час розпочати роботу над перетворенням цих пріоритетів на реальність для всіх європейців”, — сказала президентка Європейського парламенту Роберта Метсола.

Учора новий Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України, підтвердивши всі зобов’язання, взяті раніше. Сьогодні парламент переобрав президентку Єврокомісії, яка системно підтримує Україну. Політика Європейського Союзу щодо України залишається стабільною, незалежно від результатів виборів.

Читайте також: РФ використовує проблему міграції для тиску на країни Євросоюзу: пропозиції щодо посилення кордонів озвучила фон дер Ляєн

Прямий ефір