Росія цинічно намагається представити себе на сторожі багатостороннього порядку: 52 країни засудили дебати в ООН, ініційовані РФ (ВІДЕО)

Засідання Совбезу ООН. Фото: un.org

Росія як голова Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) зібрала засідання на тему міжнародного співробітництва в інтересах “справедливішого, демократичнішого і стійкішого світопорядку”. Представники 52 країн-членів ООН, серед яких США, Велика Британія та Україна, підписали заяву з критикою дебатів, ініційованих Російською Федерацією на полях Організації. Серед країн Євросоюзу до документа не приєдналася лише Угорщина, повідомляє FREEДОМ.

Замість обговорення шляхів до миру — кремлівські методички про нібито гегемонію США і спроби країн Заходу поневолити інші народи. Виступ міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова у стінах Радбезу ООН майже слово в слово повторив ефіри путінських пропагандистів. Однак у цьому випадку згодних із такою риторикою в залі не знайшлося.

“Сполучені Штати вітають можливість зібратися разом, щоб обговорити серйозне питання міжнародного миру, безпеки та багатостороннього співробітництва, навіть якщо воно було скликане членом Ради, який знову і знову доводить, що не ставиться до цього питання серйозно. Насправді коли я слухала заяву російського представника, я думала, що перебуваю не в тій кімнаті, бо це, здавалося, була сесія, присвячена скигленню про Сполучені Штати та Захід, і я не почула згадки слова “багатосторонність”, — заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

“Поки ви розповідаєте нам, як, на вашу думку, світовий порядок може стати більш справедливим, демократичним і стійким, ваші військові систематично бомбардують цивільне населення в Україні, ведучи неспровоковану агресивну війну і грубо порушуючи Статут ООН. Анексувати землю іншої країни? Що демократичного у спробах поневолити народ іншої країни? Що розумного у веденні війни, в якій загинули або були поранені понад 500 тис. осіб? Війна в Україні — це суворе нагадування про те, який світовий порядок насправді потрібен Росії, — світ, де сила є правом, і могутні країни можуть безкарно залякувати та вдиратися в інші країни”, — наголосила постійна представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудворд.

Невдалою стала і спроба Лаврова провести літературну аналогію. Представник федерації послався на твір Джорджа Орвелла “Колгосп тварин”, мовляв, країни Заходу вибудовують описану в книжці модель світопорядку, де існує чітка ієрархія влади, а ті, хто опинився внизу соціального ланцюга, не мають права голосу. Таке порівняння висміяв постійний голова України при ООН Сергій Кислиця, нагадавши Лаврову, що “Колгосп тварин” — це алюзія на Радянський Союз, а сам Джордж Орвелл був відкритим критиком Сталіна.

“За кого нас приймає жалюгідний Лавров, коли намагається мобілізувати Орувелла на свою підтримку? За словами Джорджа Орвелла, “Скотний двір”, на який посилається Лавров, відображає події, що передували російській революції 1917 року, а потім до сталінської епохи Радянського Союзу, — період часу, коли Росія жила під комуністичною ідеологією Йосипа Сталіна, такого улюбленого в сучасній Росії-колгоспі, майже шанованого. На вершині піраміди перебуває великий, доволі лютий на вигляд беркширський кабан, на ім’я Наполеон (алегорія Йосипа Сталіна), який поступово переписав Сім заповідей анімалізму (алегоричне посилання на комунізм). Отже, товаришу Лавров, яка ви тварина?” — написав Кислиця в соцмережі Х.

У відповідь на заяви російської сторони 52 країни-учасниці ООН вийшли зі спільною заявою. У документі позицію Росії назвали відвертим лицемірством, а дії федерації — спрямованими на підрив світового порядку та ігнорування Статуту ООН.

“Сьогоднішня зустріч не повинна відвертати міжнародне товариство від грубих порушень Росією Статуту ООН і зловживань Радою безпеки, коли вона цинічно намагається представити себе на сторожі багатостороннього порядку. Ми закликаємо будь-які держави-члени ООН, які надають матеріальну підтримку військовим зусиллям Росії, включно з товарами подвійного призначення, припинити її”, — цитує заяву країн-членів ООН видання “Голос Америки”.

За словами експертів, можливе повне виключення Росії з Ради безпеки ООН. Дев’ять голосів країн-членів організації можуть запустити таку процедуру. Однак поки що для цього немає політичної волі.

https://www.youtube.com/watch?v=dCbbuhtfid4

Читайте також: Москва не розраховує на дипломатію, навіть у питаннях ядерної безпеки: що буде за вимогою Генасамблеї ООН

Нагадаємо, Росія скликала на 16 липня Раду безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) з питань багатостороннього співробітництва, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від кричущих порушень Москвою Статуту Організації. Про це йдеться в заяві понад пів сотні країн, зокрема України, яку зачитав перед засіданням український постійний представник при ООН Сергій Кислиця.

Прямий ефір