“Схема можлива”: про перспективи передачі F-16 Грецією Україні розповів Криволап

Костянтин Криволап. Фото: rbc.ua

Греція має намір вивести з експлуатації власні 32 винищувачі F-16 і передати їх Україні. Греція вважає, що було б краще не просто списати свої літаки, а передати їх США, де їх могли б модернізувати та передати Україні. Але наскільки швидко це можна реалізувати — невідомо. Про це сьогодні, 18 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

“Схема можлива. Греція є одним із досить великих джерел теоретично можливого отримання F-16. У греків F-16 близько 150 штук. Вони їх збираються міняти на F-35. Ідея полягає в тому, щоб якомога дорожче оцінити вартість цих F-16 і врахувати її під час контракту на купівлю F-35. Для греків це дуже характерно. У них і комплексів протиповітряної оборони Patriot (“Петріот”) багато, і вони навіть там дещо здають в оренду в Саудівську Аравію”, — сказав він.

Греція має намір закупити у США F-35 і не піде на те, що між процесами передання F-16 до США і постачанням до Греції F-35 буде часовий люз, вважає експерт.

“Це може статися після того, як вони домовляться, що американці поставлять їм F-35. У будь-якому разі Греція ніколи не піде на те, щоб вивезти F-16 в Америку, а через кілька років отримувати F-35. Думаю, що це не швидка історія”, — констатував він.

Читайте також: Для захисту винищувачів F-16 Україні необхідна підземна інфраструктура, — військовий оглядач

Прямий ефір