Три інструменти примусу Росії до миру назвав Подоляк

Михайло Подоляк. Скріншот: uatv.ua

Київ продовжує роботу над реалізацією формули миру. Триває підготовка до другого Саміту миру, на якому, можливо, буде присутня і російська сторона. Позиція України, як і раніше, чітка і послідовна: міжнародне право — це єдина конструкція, за допомогою якої потрібно вести всі переговори. На цьому акцентував радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телеканалу FREEДОМ.

У Росії вже заявили, що не братимуть участі у другому Саміті миру. Але будь-які заяви РФ потрібно або ігнорувати, або сприймати їх як ще один доказ неадекватного сприйняття сучасного світу, вважає Подоляк.  

“Давайте перейдемо до того, що пропонує президент України. Він абсолютно, скажімо так, чіткий і послідовний у пропозиціях. Він говорить конкретно: дивіться, наше завдання, а ми ж говоримо не тільки про війну в Україні, повернути нас у поле міжнародного права. Це єдиний інструмент, у межах якого можна спілкуватися між державами, зокрема в ситуації тієї чи іншої кризи. Це очевидна річ”, — сказав спікер. 

Михайло Подоляк наголосив, що президент Володимир Зеленський закликає перестати гратися словами і генерувати формулювання на кшталт замороженого конфлікту. Він закликає вже сьогодні говорити про те, що буде після війни.  

“Потрібно прописати все це в межах дорожньої карти, де буде зрозуміло, що міжнародне право — це єдина конструкція, на базі якої потрібно вести всі переговори. А міжнародне право недвозначно трактує поведінку Росії — вона має бути покарана за все те, що робить”, — зазначив гість ефіру. 

Україна готує цю дорожню карту, залучаючи до процесу якомога більше країн, зокрема нейтральних. Адже це стосується і їхніх інтересів, акцентував Подоляк. 

“Ми показуємо логіку цього процесу. Це має стосуватися інтересів усіх країн, тому що це гарантії безпеки для всіх. Йдеться і про дотримання їхньої територіальної цілісності, і про їхню суб’єктність. Ми говоримо також про гарантії вільного судноплавства, вільної торгівлі як такої, енергетичні гарантії. Війни і конфлікти не повинні руйнувати договірні ланцюжки постачання, наприклад, тієї чи іншою сировини до тієї чи іншої країни. Це все президент України пропонує обговорити в одному пакеті. Оскільки сьогодні глобальні інститути і глобальне право, на жаль, не працюють”, — сказав спікер. 

Для того, щоб світ повернувся до концепції, яку пропонує президент України, потрібен програш Російської Федерації в широкому розумінні цього слова, впевнений Подоляк.

“Президент говорить: поки ми готуємо цю дорожню карту між самітами миру, ведемо переговори, пояснюємо логіку процесу, в якому мають бути зацікавлені всі інші країни, зокрема нейтральні, у цей момент мають працювати три інструменти примусу РФ. Перший — це, безумовно, військовий інструмент примусу. Другий — економічний, різке наростання вартості війни. І тут мають працювати трохи іншого формату санкції. І тоді Росія не зможе обходити ці санкції спокійно. І третє — дипломатична ізоляція Росії. Не може приїжджати Лавров (глава МЗС РФ, — ред.) на конференції зі сталого розвитку. Який сталий розвиток гарантує світу Російська Федерація? Тільки лише як війну, насильство, руйнування і вбивства, масові вбивства геноцидного типу. І це все має працювати в комплексі”, — акцентував Подоляк. 

Міжнародне право, інструменти примусу, інструменти юридичного покарання країни-злочинця, — те, що змусить РФ змінити позицію, вважає радник глави ОПУ.

“Безумовно, тиск має примусити Росію усвідомити очевидні речі. Тиск — ось ці три інструменти. І таким чином Росія буде, напевно, в більш адекватному стані брати участь у будь-яких інших самітах”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Київ продовжує роботу над реалізацією формули миру: готуються 3 зустрічі (ВІДЕО)

Раніше кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко висловив думку, що Росію можна примусити до миру тільки сильним ультиматумом.

Прямий ефір