За допомогою політтехнологічної скандальності Угорщина намагається отримати додаткову суб’єктність, — Подоляк

Віктор Орбан і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто в Нью-Йорку зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. І турне прем’єра Віктора Орбана, і подібні зустрічі демонструють те, що Угорщина обрала для себе шлях проросійського орієнтування всередині Європи, і намагається на цьому заробляти додаткову суб’єктність. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

“На мій погляд, це політтехнологічна робота. Подивіться, про Угорщину говорять. Так, у негативному ключі, але говорять. Якби вона займала таку саму позицію, як усі європейські країни, природно, про неї б говорили менше. І, відповідно, знаючи про фінансові труднощі, які є сьогодні у відносинах між Угорщиною та Європейським Союзом загалом, їм би було, напевно, складніше ці конфлікти врегулювати. А так Угорщина більш суб’єктна, як їм здається”, — сказав Подоляк. 

На подібній політтехнологічній скандальності влада Угорщини намагається отримати додаткову суб’єктність. І реалізувати її за допомогою більшого тиску на Європейський Союз, отримати якісь додаткові преференції, вважає радник глави ОПУ.

“Я не бачу, за що б тут можна було засуджувати Угорщину. З погляду етики, на мою думку, усе очевидно. У плані війни — очевидно, хто є добро, хто захищає себе, свої будинки, своїх дітей, а хто прийшов саме їх вирізати, знищувати. І з етичного погляду, мені здається, тут сторона не потребує вибору. Росія має бути ізольована від сучасної цивілізації. Це безсумнівно. Але не всі так дивляться на це”, — зазначив спікер. 

Подоляк акцентував, що не тільки Угорщина, а й інші країни досить цинічно дивляться на політичний процес, вважаючи, що на цьому можна заробляти. 

“Ми бачимо, що багато країн, нейтральних і не тільки, їхні компанії відкрито працюють із Росією, заробляють на урані, на мінеральних добривах, на тому ж зерні. Просто Угорщина робить це, на мій погляд, вкрай цинічно. Тобто вони постійно використовують це в інформаційних програмах, що ми на цьому завжди з вами зависаємо. Але я не бачу тут нічого, що б сильно відрізняло Угорщину від сучасного політичного процесу, який, на жаль, і призвів до прояву у вигляді такої війни, як ми з вами переживаємо в Україні”, — резюмував спікер. 

На думку Михайла Подоляка, Угорщина не до кінця розуміє ті ризики, які є і для неї зокрема. 

“Адже якщо Російська Федерація залишиться в такому вигляді, як сьогодні, то Європейський Союз буде суттєво ослаблений і поступово рухатиметься до масштабного логістичного, чи то пак, чи ідейного краху. І, відповідно, Угорщина буде теж нести надзвичайні витрати. Але вона цих ризиків не прораховує і живе короткими стратегіями, як і багато хто зараз. Усі, хто займає, так чи інакше, проросійську або нейтральну позицію, живуть короткими стратегіями. Вони щось спекулятивно отримують сьогодні від Росії — інформаційно, у плані фінансів, сировини тощо. Але все це короткочасні стратегії, тому що в середньостроковій стратегії це все призведе до набагато більшого боргового навантаження на ці країни”, — сказав Подоляк.

Читайте також: Депутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС через “миротворчу місію” Орбана — що відомо (ВІДЕО)

Прямий ефір