За добу на фронті відбулося 99 бойових зіткнень — карта війни за 17 липня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України утримують плацдарми на лівобережжі Дніпра в Херсонській області: Збройні сили України (ЗСУ) відбили дві атаки російських окупантів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, інформує FREEДОМ.

На Лиманському напрямку українські війська успішно відбили російські штурми в районі Макіївки Луганської області. Противник намагався наступати і в районі Торського та Андріївки Донецької області, а також Синьківки, Глибокого та Вовчанська Харківської області. Загалом від початку доби на передовій відбулося 99 боїв із росіянами.

“Вони мацають нашу оборону в інших напрямках, тобто намагаються відволікати резерви, але в основному зараз кидають свої останні можливості якраз на Покровську ділянку для того, щоб просуватися. У фокусі уваги очевидно Торецьк, який вони мали намір оточити по великому радіусу, а зараз намагаються атакувати вже практично в лоб, через населені пункти, які примикають до цього міста”, — сказав військовий оглядач Денис Попович.

Також росіяни без успіху намагаються атакувати Вугледар. Кількість штурмів збільшилася в рази, кажуть військові.

“Зранку може бути штурм механізованої колони на чолі з танком, так званим “сараєм”, або не таким обшитим, або тралом для розмінування. Він обліплений піхотою, а позаду їде ще кілька одиниць бойових машин піхоти (БМП) або бронетранспортери (БТР). Також є “м’ясні штурми”, які відбуваються хвилями — росіяни нападають на українські позиції, лягають там, а наступна хвиля йде по своїх. Намагаючись штурмувати, вони використовують і тактики малих груп, штурми мотоциклами”, — розповів командир роти ударних безпілотників 72-ї окремої механізованої бригади Денис Олійник.

На Харківському напрямку бійці 3-ї штурмової бригади знищили черговий міномет росіян.

На Авдіївському напрямку українські захисники ліквідували два бронетранспортери окупантів разом з особовим складом.

Воїни 38-ї бригади знищили замасковану гармату загарбників. А 71-ша бригада — черговий російський танк. Як зазначають західні аналітики, у Росії закінчуються запаси радянської зброї, зокрема танків і машин піхоти. А здатність країни-агресора виробляти нові танки чи БМП, або навіть ремонтувати старі, ускладнюють санкції.

“Коли в грудні 2023 року тодішній міністр оборони Сергій Шойгу похвалився, що за рік було поставлено 1 530 танків, він промовчав про те, що майже 85% з них були не новими, а старими (переважно Т-72, а також Т-62 та навіть деякі Т-55, випущені одразу після Другої світової війни), які було знято зі зберігання, помито та почищено. Аналітик [Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень] Олександр Гольц і експерт [вашингтонського Центру аналізу європейської політики] Павло Лузін вважають, що за нинішніх темпів виснаження російські танки та машини піхоти, що перебувають на зберіганні, досягнуть критичної точки виснаження до другої половини наступного року”, — зі статті The Economist.

Загальні втрати армії країни-агресора з початку повномасштабного вторгнення вже перевищили 562 тис. осіб. За добу було ліквідовано 1 200 російських солдатів, знищено дев’ять бронемашин, 11 танків, 43 артилерійські системи та десятки одиниць іншої техніки.

Читайте також: У фокусі уваги армії РФ перебувають Торецьк, Часів Яр, траса “Покровськ — Констянтинівка”, — Попович

Прямий ефір