У Росії не буде можливості для маневру, якщо Україна з партнерами реалізують пункти формули миру — думка політолога

Дмитро Левусь. Фото: Facebook/Дмитро Левусь

Росія, яка є країною-агресором, розуміє, що покарання невідворотне, тому відмовлятиметься від участі в другому Саміті миру. Але зараз важливо для України працювати над виконанням пунктів комюніке, яке було ухвалено під час Саміту миру. Чим більше пунктів вдасться виконати, тим менше у Росії буде місця для маневрів. Таку думку сьогодні, 17 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог-міжнародник, експерт центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Просування цих пунктів плану, їхня реалізація якраз і призведе до того, що є сенс говорити і про другий саміт, і про участь Росії. І я думаю, що насправді йдеться, зокрема, і про те, щоб нав’язати Росії волю. За першим пунктом про енергетичну безпеку наприкінці липня — на початку серпня в Катарі має відбутися зустріч. Це рішення саміту підкріплено і новою резолюцією Генеральної асамблеї ООН. Росії не вдасться не реагувати взагалі на українську формулу миру і не виконувати взагалі жодних умов”, — зауважив він.

Левусь вважає, що не факт, що Росія виведе свої війська із Запорізької атомної електростанції, але цей напрям необхідно просувати.

“Коли для Росії буде зменшена площа її маневру, я думаю, що росіяни можуть змінити риторику. Хоча, звичайно ж, за тією позицією, яка є в Росії, звичайно, досить складно прогнозувати, що вони будуть учасниками процесу, який однозначно фіксує їхнє становище як країни-агресора. Тим більше, що вони не приховують своєї мети — знищення України”, — висловив думку політолог.

Читайте також: В України, на відміну від РФ, є сформульована пропозиція про мир, — Петренко

Нагадаємо, у Швейцарії відбувся Глобальний саміт миру, ініційований Україною. Над обговоренням формули миру президента Володимира Зеленського працювали понад 100 іноземних держав і міжнародних організацій.

Прямий ефір