Підписав указ щодо нової Стратегії морської безпеки України, — Зеленський наприкінці 875-ї доби війни

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

В Україні буде реалізовуватися нова Стратегія морської безпеки. Потрібні сильні рішення партнерів, які дадуть змогу поставити цю війну на курс до її справедливого завершення. Про це сьогодні, 17 липня, під час звернення наприкінці 875-ї доби повномасштабного вторгнення Росії заявив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

На початку звернення він зазначив, що сьогодні десяті роковини від того дня, коли російські окупанти знищили в українському небі пасажирський літак — рейс MH17.

“За час, що минув, вдалося повністю встановити обставини цього злочину: як він став можливим, хто його забезпечував. І немає сумнівів, що судовий процес і загалом робота міжнародної юстиції обов’язково приведуть до абсолютно справедливих вироків щодо кожного, хто винен у цьому злочині”, — впевнений Зеленський.

Президент розповів про звільнення з російського полону 95 українських військових, з-поміж яких воїни ЗСУ та Національної гвардії, прикордонники.

“Більшість у сьогоднішньому обміні — рядові й сержанти, семеро — офіцери. Багато після важких поранень, один із хлопців — з онкологічним захворюванням. Кожен отримає необхідну допомогу. І важливо, що серед цих хлопців є й той, хто вважався зниклим безвісти. Ми про кожного нашого воїна з’ясовуємо всі обставини, і це щастя, коли вдається знайти й тих, щодо кого було найменше надії”, — сказав він.

Глава держави додав, що загалом вдалося повернути додому з російського полону вже 3 405 людей.

“Працюємо над тим, щоб цей тиждень став справді результативним у відносинах із нашими партнерами. Я провів сьогодні нараду із зовнішньополітичною командою Офісу та МЗС. Потрібні сильні рішення партнерів, які дадуть змогу поставити цю війну на курс до її справедливого завершення. І я дякую кожному, хто демонструє відповідне лідерство. Чесне лідерство”, — наголосив Зеленський.

Сьогодні ж він підписав указ, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо нової Стратегії морської безпеки України.

“Цей документ враховує безпекові зміни та новації, які ми забезпечили зокрема в Чорному морі, у розвитку наших сил. Це сучасна стратегія, і реалізуємо її разом із нашими партнерами. Найближчим часом я збираюсь обговорити з ними деталі цієї Стратегії. З тими, хто так само, як і ми, бажає стабільної безпеки для своїх регіонів та всього світу”, — заявив президент.

Читайте також: Україна повернула з російського полону 95 захисників (ФОТО)

Прямий ефір