Чим білоруська опозиція відрізняється від російської — відповідь Тихановської

Світлана Тихановська. Фото: uatv.ua

Між російською та білоруською опозиціями, які сьогодні працюють за межами своїх країн, є кардинальні відмінності. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ розповіла лідерка білоруської опозиції, голова Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Світлана Тихановська.

Вона зазначила, що загалом білоруська — “це не опозиція, а це більшість”.

“Це Лукашенко перебуває в опозиції до народу… Переважна більшість білорусів не підтримує режим, не підтримує Лукашенка, не підтримує повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Тільки 4% білорусів вважають, що білоруська армія має приєднатися до російської… У нас люди розуміють, що Лукашенко тягне країну в минуле, що Лукашенко розпродає нашу країну, розпродає суверенітет”, — пояснила Тихановська.

Головна відмінність білоруської опозиції полягає в тому, що вона має єдиного лідера, легітимність якого не заперечується. Так, за даними виборчого штабу Тихановської, вона виграла вибори президента Білорусі 2020 року, проте Центрвиборчком країни віддав перемогу Лукашенку.

Наявність визнаного лідера дає змогу білоруській опозиції, на відміну від російської, не опускатися до чвар і скандалів.

“У нас є легітимний представник білорусів, і з цим згодні всі. Зі мною немає конкуренції не тільки тому, що мене визнають легітимною лідеркою, але й тому, що я спочатку заявила: хлопці, моє завдання — це провести нові чесні, вільні вибори в Білорусі. Я не буду в них брати участь, не треба зі мною конкурувати. Я — інструмент у ваших руках. Моя позиція: не треба зі мною боротися, ставайте поруч зі мною, я не попереду вас, а поруч із вами. І те, що в мене не з’явилося жодних політичних амбіцій, теж, напевно, допомагає”, — зазначила Тихановська.

Вона додала, що, звісно, внутрішні дискусії, суперечки відбуваються — “але це в межах наших спільних тез, у межах нашого спільного розуміння”.

“Усі знають, що ми працюємо на вільну Білорусь, на звільнення політв’язнів. Що ми будуємо спільну велику політичну структуру для себе — спільну, а не кожен кучкується і десь вибудовує свої структури. Ми зараз усі один за одного. Я і своїм колегам кажу, що після нових чесних виборів, можливо, і почнеться боротьба, і всі будуть гризтися. Але не зараз, не час зараз. У нас зараз один ворог. Не ми один одному, а у нас один ворог, і ми з ним будемо боротися”, — продовжила лідерка білоруської опозиції.

Російські ж опозиціонери роз’єднані.

“Я дуже хотіла б, щоб російська опозиція об’єдналася. Звичайно, об’єднуватися чи не об’єднуватися — це їхні питання. Але думаю, що російській опозиції зараз необхідно проговорити чітку позицію щодо України, щодо Білорусі, виступити проти війни. Наприклад, білорусам дуже важливо чути, що Росія майбутнього, нова Росія, за яку вони борються, відмовиться від імперської політики, і ніколи не зазіхатиме на суверенітет інших країн, і насамперед сусідів. І тоді буде зрозуміло, що це наші союзники на даному етапі”, — резюмувала Світлана Тихановська.

Повна версія інтерв’ю: Лукашенку не вдалося зломити нас: велике інтерв’ю зі Світланою Тихановською

Прямий ефір