Росія відмовляється віддавати тіла закатованих і вбитих українських підлітків — деталі від омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Скріншот: uatv.ua

Російські окупанти ще 24 червня 2023 року в Бердянську Запорізької області вбили українських підлітків, яких затримали за нібито підготовку диверсії на залізниці. Тіла загиблих хлопців росіяни відмовляються повернути їхнім батькам або українській стороні. Про це сьогодні, 17 липня, повідомили в Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, інформує FREEДОМ.

За інформацією омбудсмена, 16-річний Тигран Оганесян та Микита Ханганов з окупованого Бердянська отримали звинувачення від Слідчого комітету РФ у травні минулого року. Правозахисники повідомляли, що Тиграна п’ять днів жорстоко допитували та катували. Від підлітка вимагали зізнатися у підготовці диверсії.

Омбудсмен Дмитро Лубінець як дізнався про хлопців, одразу звернувся до російської сторони, щоб надали всю інформацію про підлітків та повернули їх додому.

“Європарламент ухвалив резолюцію щодо Тиграна Оганесяна та Микити Ханганова й вимагав від окупантів, щоб вони випустили їх з окупації. Попри це 24 червня 2023 року російські окупанти в Бердянську вбили українських підлітків! Відбулася позасудова страта”, — заявили в омбудсмена.

За інформацією, яку отримав уповноважений Верховної Ради України з прав людини, росіяни збираються таємно поховати тіла підлітків.

В омбудсмена звернули увагу, що міжнародне гуманітарне право та Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року передбачають, що сторони в конфлікті повинні сприяти поверненню останків, якщо цього вимагає протилежна сторона або родичі загиблого.

Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою, аби вони виконали свій мандат і надали можливість родинам поховати своїх дітей, адже це єдина міжнародна організація, яка має право доступу до тимчасово окупованих територій України. Саме на них покладені зобов’язання стосовно репатріації тіл та врегулювання таких ситуацій.

“Безкарність Росії та бездіяльність відповідальних міжнародних організацій призвели до того, що окупанти не тільки не відпустили хлопців з окупації, але й всупереч всім нормам вбили їх! А тепер не дають їх гідно поховати”, — наголосив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Читайте також: Відомо про майже 20 тисяч дітей, які були депортовані РФ, — Лубінець

Прямий ефір